Verborgen economie Spanje 18,6 procent van BBP

door admin
Verborgen economie Spanje 18,6 procent van BBP

Dit schrijft de Spaanse krant El Economista. De constructie en horeca vormen de sectoren waar het meeste zwart wordt gewerkt of verhandeld. Dit kost de staat volgens de Spaanse bank jaarlijks zo’n 72,7 miljard euro aan gemiste inkomsten. Met een dergelijk bedrag zou binnen 8 jaar het begrotingstekort zijn weggewerkt, zo schrijven de auteurs van het rapport ‘Closing the European Tax Gap’ van sociaal democraten in het Europees Parlement.

Aantal zwart werkenden

Volgens Funcas, de overkoepelende vereniging van spaarbanken, werkten tot 1984 1,4 miljoen mensen zwart, waar dat aantal tussen 2006 en 2008 is gestegen naar bijna 4 miljoen. Volgens dezelfde bron zou alleen al de niet betaalde IVA (Spaanse belasting op toegevoegde waarde) 18 miljard euro bedragen.

De krant Expansión schrijft over de zwarte economie van Spanje dat die de laatste jaren iets kleiner is geworden. In 2013 zou in totaal 195,6 miljard euro aan zwart geld circuleren (19 procent van bbp) ten opzichte van 205,5 miljard euro 4 jaar geleden (19,5 procent van bbp). Ook zit de grootte van de Spaanse zwartgeldeconomie volgens Eurostat slechts 0,1 procent boven het gemiddelde van Europa (18,5 procent).

Sectoren

Expansion schrijft dat volgens een onderzoek van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, levert de constructiesector in Spanje de grootste bijdrage aan de zwartgeld economie. Deze sector draagt 97 miljoen euro bij aan het bbp en vormt 29 procent van de zwartgeldeconomie. Daarna volgt de horeca met respectievelijk 80 miljoen euro en 19 procent, detailhandel met 113 miljoen euro en 18 procent en industrie met 149 miljoen euro en 16 procent. 

Remmende factor

De verborgen economie vormt een enorm probleem dat als remmende factor het herstel van de Spaanse economie tegenhoudt. De overheid heeft minder inkomsten, er ontstaat oneerlijke concurrentie tussen zwart werkenden en mensen die alles volgens de regels doen en de mensen die zwart werken hebben geen enkele zekerheid en zijn niet beschermd. Wel biedt het een ander licht op de hoge werkloosheidscijfers als tegen de 4 miljoen mensen zwart nog geld bijverdienen.

Dit vind je misschien ook leuk