Boeren in Spanje werken massaal samen tegen landbouwcrisis

door admin
Boeren in Spanje werken massaal samen tegen landbouwcrisis

Bijna het enige waar de Spaanse boeren en de overheid in Spanje het met elkaar over eens zijn, is dat de landbouw in Spanje zich in een crisis bevindt. Op 28 januari zijn boeren in Spanje gestart met demonstraties in dorpen en steden, maar ook op sociale media onder #AgricultoresAlLímite (boeren trekken de grens). Meer dan 35.000 boeren rijden sinds eind januari in hun tractoren door verschillende dorpen in Spanje en laten weten dat ze dit minimaal tot het einde van deze maand willen volhouden. De boeren hebben als voornaamste doel om eerlijke prijzen te eisen voor hun landbouwproducten.

Aanpassen wet op voedselketen

Het protest van de boeren was zo overweldigend dat de Minister van Landbouw, Visserij en Voeding, Luis Planas, op 3 februari om de tafel ging met de voornaamste landbouwverenigingen, de unie van kleine boeren en veehouders (UPA), de landbouwvereniging van jonge boeren (ASAJA) en de coördinator van boeren- en veehoudersorganisaties (COAG). Tijdens deze vergadering heeft de minister beloofd om de wet op de voedselketen aan te passen.

Eerlijke prijs voor producten van boer in Spanje

Gisteren bereikte het protest van de boeren het Moncloa en Sánchez liet via Twitter weten dat het absoluut niet aanvaardbaar is dat de sector de prijzen van landbouwproducten alleen maar verder verlaagt. De eis van de boeren is dan ook dat zij een eerlijke prijs krijgen voor hun producten en dat er sprake is van een balans in de sector. De boeren hebben te maken met stijgende productiekosten (machines en allerlei protocollen waaraan ze moeten voldoen). Ook wordt de marketing steeds lastiger en zijn de verkoopprijzen steeds lager.

Volgens berekeningen van het COAG zijn de landbouwproducten voor klanten vaak vier keer duurder dan de prijs die boeren ervoor krijgen. Boeren zijn soms niet eens in staat om hun kosten te dekken. De woordvoerder van het UPA vertelt: “De productie van een liter olijfolie kost zo’n 2,70 euro. In de supermarkt wordt dit verkocht voor 2,20 euro. Boeren kunnen niet op tegen de grote distributeurs en gaan massaal failliet.”

Distributeurs grote boosdoener in Spanje

Boeren en veehouders zijn blij dat ze in de politiek een veranderende houding zien. Ze zien het als een mooie eerste stap dat de wet op de voedselketen wordt aangepast. “We verwachten geen minimumprijzen voor producten die bij wet worden vastgesteld, maar we verwachten wel dat de aangepaste wet zal voorzien in transparantie van productiekosten en een eerlijke verhouding tot de verkoopprijzen.”

Grote distributeurs van buiten Europa zijn volgens boeren de grote boosdoener en boeren en veehouders zijn dan ook van mening dat de rol van deze organisaties aan banden moet worden gelegd. Vereniging ASAJA vertelt: “Er worden producten geïmporteerd van buiten Europa die veel goedkoper zijn omdat ze niet aan de eisen voldoen waar wij wel aan moeten voldoen.” Boeren zijn bang voor de onzekere toekomst van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (PAC) dat de subsidies voor de landbouw in heel Europa beheert. Verenigingen vragen om meer bescherming van hun sector.

Boerenprotest in heel Europa

Niet alleen in Spanje vinden er boerenprotesten plaats. Boeren in heel Europa protesteren al maanden tegen de extreem lage prijzen die worden gegeven aan grote distributeurs buiten Europa. Ook in Nederland, Duitsland, Ierland en Frankrijk gingen boeren in tractoren de straat op uit protest tegen het agrarische beleid van hun regeringen.

Dit vind je misschien ook leuk