Op vakantie naar Spanje: welke coronamaatregelen zijn er?

door admin
Op vakantie naar Spanje: welke coronamaatregelen zijn er?

Vanaf zondag 21 juni is het weer mogelijk om als toerist naar Spanje te reizen. Op die dag is de Staat van Alarm opgeheven en bevinden de meeste Spaanse regio’s zich in fase 3 van het de-escalatieplan waarin de maatregelen worden versoepeld. Na deze laatste fase begint het ‘nieuwe normaal’. Dit betekent dat de centrale regering de zeggenschap en de beslissingsbevoegdheid over de coronamaatregelen overhevelt aan de bestuurders van de 17 autonome regio’s die Spanje telt. 

Er zijn op het moment van schrijven van dit artikel nog een paar provincies in fase 2: Salamanca, Ávila, Madrid, Segovia, en Soria. De regio Galicië bevindt zich met de provincies La Coruña, Lugo, Pontevedra en Ourense al in de nieuwe normaliteit en de rest van de Spaanse regio’s – ook de Balearen en Canarische Eilanden – zitten nog in fase 3. 

Vanaf 21 juni mag iedereen zich vrij bewegen door heel Spanje en zijn toeristen weer welkom. Wel gelden in deze nieuwe normaliteit regels waaraan iedereen die zich in Spanje bevindt, dus ook buitenlandse vakantiegangers, zich moet houden. 

Over het algemeen komt het neer op het gebruiken van je gezonde verstand, geen handen schudden of begroetend zoenen, afstand houden tot vreemden, regelmatig je handen wassen en een mondkapje dragen daar waar je niet zeker bent of je op anderhalve meter afstand van anderen kunt blijven. Zorg dat je altijd een mondkapje bij je hebt en vraag naar de lokale regels bij je accommodatie. Dan kan er weinig mis gaan en kun je een zeer plezierige vakantie vieren. Hieronder zetten we alle maatregelen nog een keer uitgebreid uiteen.

Regels waar je je in Spanje aan moet houden

Mondkapje

De belangrijkste regel is dat het dragen van een mondkapje verplicht is in alle openbare ruimtes waar je geen sociale afstand van minimaal 1,5 meter kunt houden. Dat betekent dat je in winkels, het openbaar vervoer, gezondheidscentra, ziekenhuizen, hotels en horecagelegenheden, musea en hotels verplicht bent een beschermend gezichtsmasker te dragen. Die verplichting geldt voor iedereen die ouder is dan 6 jaar. Voor jongere kinderen wordt het dragen van een mondkapje aangeraden maar is niet verplicht.

In horecagelegenheden draag je bij binnenkomst en vertrek een mondkapje. Eenmaal aan een tafeltje en op veilige afstand van anderen, kan het mondkapje af. Wie om medische redenen geen mondkapje kan en dus hoeft te dragen, moet wel zorgen voor de sociale afstand van 1,5 meter.

Ook bij activiteiten die onverenigbaar zijn met het dragen van een mondkapje hoef je er geen op. Denk aan sporten, zwemmen, eten en drinken. Maak je een wandeling in een rustige omgeving of langs een boulevard op een rustig tijdstip, dan hoef je ook geen mondkapje te dragen, omdat je dan eenvoudig afstand tot anderen kunt houden.

Het advies is wel om altijd een mondkapje bij je te hebben, mochten zich onvoorziene omstandigheden voordoen en je geen afstand tot anderen kun bewaren. Op het niet dragen van een mondkapje wanneer dat wel verplicht is staat een boete van 100 euro. Het is volgens de Spaanse politie de meest uitgedeelde boete tijdens de de-escalatiefase in Spanje.

In tegenstelling tot de schaarste die er in het begin van de coronacrisis was, zijn mondkapjes in Spanje nu weer overal verkrijgbaar. De grote supermarkten verkopen met name wegwerpmondkapjes, maar bij apotheken zijn ook de chirurgische FFP2-gezichtsmaskers weer verkrijgbaar. 

Sociale afstand

Overal waar veel mensen bijeen zijn dien je te zorgen voor anderhalve meter afstand tussen jou en andere personen. Dit geldt niet als je met mensen uit eenzelfde huishouden op stap bent of met je eigen familie. Die afstand was tijdens de verschillende fases van de Staat van Alarm op advies van de Wereldgezondheidsorganisatie 2 meter, maar de Spaanse regering heeft dat nu gereduceerd tot minimaal 1,5 meter.

Zwembaden en stranden

Zwembaden voor recreatief gebruik zijn vanaf fase 2 geopend maar met een maximale capaciteit van 30 procent. Hetzelfde geldt voor stranden. Vanaf fase 3 ligt de beslissingsbevoegdheid hierover echter bij de autonome regio’s die zelf hun veiligheids- en hygiënemaatregelen bepalen. Voor zwembaden die onder het beheer van Verenigingen van Eigenaren vallen, liggen de zaken nog wat ingewikkelder omdat de VvE de regels moet opstellen, die deels afhangen van de afmetingen van het zwembad en het aantal bewoners dat er gebruik van mag maken.

Veel kustgemeenten hebben speciale strandwachten aangesteld om te controleren dat het niet te druk wordt en dat mensen zich aan de regels houden. Vaak wordt het strand ’s nachts extra grondig schoongemaakt en ook het strandmeubilair wordt regelmatig gedesinfecteerd. Sommige gemeenten werken met tijdsloten voor stranden en anderen werken met een reserveringssysteem. Het is aan te raden naar de plaatselijke regels te vragen bij uw hotel, reisleider of de eigenaren van uw vakantiewoning. 

Winkels en winkelcentra

Vanaf het moment dat de noodtoestand is opgeheven mogen winkels en winkelcentra hoe groot of klein ook weer gewoon open. Wel dienen de eigenaren, het management en het personeel zich te houden aan alle hygiënemaatregelen en toonbanken, deurklinken, pinautomaten etc. goed en regelmatig te reinigen, desinfecterende handgel te verstrekken bij de ingang. Veel winkels blijven ook plastic handschoenen of zakjes aanbieden aan hun klanten. Als de toestroom van klanten te groot dreigt te worden moet het management zelf maatregelen nemen om te voorkomen dat mensen te dicht bij elkaar komen. Personeel dient een mondkapje te dragen. 

Bars en restaurants

In fase 2 gebieden mag 33% van de binnenruimte van restaurants en bars worden gebruikt. Terrassen gaan voor 33% open, wel afstand houden. In fase 3 gebieden mag 50% van de binnenruimte gebruikt worden. Terrassen mogen tot 75% uitbreiden. (max 20 personen)

Bars en restaurants kunnen in de nieuwe normaliteit weer open maar moeten hun tafels zo neerzetten dat de sociale afstand tussen klanten gewaarborgd kan worden. In de nieuwe normaliteit gelden geen capaciteitsbeperkingen meer. Vanaf fase 3 mogen mensen ook weer binnen in restaurants gaan eten.

Menukaarten die van hand tot hand gaan behoren tot het verleden en de hygiënemaatregelen hebben een versnelde digitalisering teweeg gebracht. Veel restaurants hebben hun kaart gedigitaliseerd, zodat je deze met het scannen van een QR-code op je telefoon kunt zien. Anderen bedrukken wegwerp-placemats met hun kaart of sturen hun menu via Whatsapp. Net als in winkels moeten horecagelegenheden zich wel houden aan de hygiénische maatregelen. Ook in deze gelegenheden dient het personeel een mondkapje te dragen. 

Campings

Campings zijn in principe weer open, inclusief de toiletgebouwen, vanaf 21 juni. Wat allemaal mag en niet mag op een Spaanse camping kan per regio verschillen. 

Cultuur en attractieparken

Musea, concertzalen, theaters expositieruimten en andere culturele instellingen mogen hun deuren ook weer openen, maar ook hier geldt een beperking op het aantal bezoekers van 50 procent. Mensen mogen toegelaten worden mits de sociale afstand gegarandeerd kan worden. 

Groepsvorming

In fase 2 mogen mensen in groepen van maximaal 15 personen samen komen en in fase 3 geldt een maximum aantal van 20 personen.

Gezondheidsverklaring bij vliegen

Eerder vandaag schreven we over de verplichte gezondheidsverklaring die je bij je moet hebben als je gaat vliegen. 

Dit vind je misschien ook leuk