Spaanse vicepremier Calviño kandidaat voor voorzitterschap Eurogroep

door admin
Spaanse vicepremier Calviño kandidaat voor voorzitterschap Eurogroep

De functie kwam beschikbaar nadat de huidige voorzitter Mário Centeno, minister van Financiën in Portugal, te kennen had gegeven deze rol niet langer te willen vervullen. Centeno volgende in 2017 de toenmalige Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem op als voorzitter van de Eurogroep. 

Eervolle zaak voor Spanje 

Als zich nog andere kandidaten dan de Spaanse minister Calviño aanmelden voor de functie, zal op 9 juli, bij de eerstvolgende bijeenkomst van de Eurogroep, een stemmingsronde plaatsvinden. De Spaanse premier heeft laten weten het een eervolle zaak te vinden voor de Spaanse regering als Nadia Calviño het voorzitterschap van de Europgroep voor haar rekening mag gaan nemen. Een functie die niet eerder door een Spaanse minister en ook niet eerder door een vrouw is bekleed. 

Calviño wordt al vanaf het moment dat Centeno te kennen gaf zijn functie over te willen dragen, gezien als de favoriet. Op haar twitteraccount liet Calviño weten: “ik heb mij kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de Eurogroep met het voornemen het werk voort te zetten voor een solide eurozone die ten gunste komt aan alle Europese onderdanen”. Mogelijke andere kandidaten zijn de Ierse Paschal Donohoe en de Luxemburgse Pierre Gramegna. De Nederlandse minister Wobke Hoekstra heeft laten weten geen interesse te hebben om de functie van Centeno over te nemen. Als hij die wel zou hebben gehad, waren zijn kansen niet heel groot geweest, omdat het voorzitterschap in de termijn vóór Centeno al werd ingevuld door de Nederlandse Jeroen Dijsselbloem. 

Als Calviño concurrentie krijgt, heeft zij nog tot 9 juli de tijd om tien landen zich ten gunste van haar uit te laten spreken. De stem van Griekenland en Duitsland heeft Calviño inmiddels al binnen. Ook kan zij rekenen op de ruggensteun van de eigen PSOE, PP, Ciudadanos en Podemos.

Dit vind je misschien ook leuk