Gedeeltelijk afstandsonderwijs Spanje op middelbare school werkt niet

door admin
Gedeeltelijk afstandsonderwijs Spanje op middelbare school werkt niet

Ouders maken zich grote zorgen om hun kinderen op de middelbare school in Spanje. De lessen zijn vanwege de coronapandemie ‘semipresenciales’, wat wil zeggen dat leerlingen een deel van hun tijd op school zijn en in de rest van de tijd lessen op afstand volgen of huiswerk thuis maken.

Chaotische start van nieuw schooljaar in Spanje

Volgens de voorzitter van directeuren van middelbare scholen in Andalusië zijn veel scholen in Andalusië, maar ook elders in Spanje, op het laatste moment overgestapt van regulier onderwijs naar gedeeltelijk afstandsonderwijs in het kader van de coronapandemie. Voornamelijk ontbrekende of niet-werkende technologie vormt een groot probleem. De ene docent geeft les via zoom en de ander beperkt het afstandsonderwijs tot het laten maken van huiswerk. Niet alleen is deze diverse werkwijze lastig, maar ook het feit dat veel leerlingen onvoldoende zelfstandig zijn om afstandsonderwijs aan te kunnen vormt een probleem.

In Madrid hebben ouders massaal klachten ingediend vanwege het feit dat hun kinderen onvoldoende aandacht en begeleiding krijgen op school. Ouderverenigingen hebben zelfs de situatie aangekaart bij de ombudsman. Ook in Murcia loopt een administratief beroep tegen het deeltijd onderwijs in de regio. In Galicië, Valencia en Andalusië protesteerden verschillende ouders en leerlingen voor de deur van hun scholen. Ouders en leerlingen komen in opstand omdat ze bang zijn dat de kinderen straks een achterstand hebben opgelopen als ze kiezen voor vervolgonderwijs en dat ze minder kansen krijgen op de arbeidsmarkt.

Beste van de minder wenselijke opties voor onderwijs in Spanje

De Spaanse krant El País schrijft dat gedeeltelijk afstandsonderwijs volgens autonome gemeenschappen geen wenselijk optie was, maar wel de beste van de geboden opties. Het halveren van klassen betekent dat er meer docenten moeten worden aangenomen en dat is op dit moment niet haalbaar. Ook zou er dan meer risico zijn op besmetting wat vanuit gezondheidsperspectief niet wenselijk is. Bovendien lenen veel schoolgebouwen zich er simpelweg niet voor que beschikbare ruimte.

De belangrijkste Spaanse onderwijsvakbond CCOO betreurt het chaotische begin van het schooljaar en claimt dat het onderwijs bij de politiek nauwelijks prioriteit had. De vakbond roept dan ook op tot een gezamenlijke en volledige terugkeer naar school en het onderzoeken van alternatieven om meer docenten aan te trekken, door docenten online les te laten geven of online te laten ondersteunen bij het maken van schoolwerk.

Dit vind je misschien ook leuk