Een huis kopen in Spanje vraagt om alertheid

door admin
Een huis kopen in Spanje vraagt om alertheid

Spanje heeft daarmee dan ook veel te bieden. Toch is het kopen van een vakantiewoning of tweede huis in Spanje een grote stap en wanneer je besluit om in Spanje te gaan wonen is het verstandig je goed en degelijk voor te bereiden. Het begint al met de taal. De Spaanse taal enigszins beheersen zal vele stappen in het dagelijks leven een stuk gemakkelijker voor je maken. Daarnaast zijn er ook andere belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden.

Als je een stuk grond of een huis wilt kopen in Spanje, of misschien verkopen, dan heb je te maken met de Spaanse wetgeving. Schakel daarom altijd een deskundige advocaat gespecialiseerd in aan- en verkoop van onroerend goed in Spanje in die ervoor kan zorgen dat je een veilige (aan)koop doet, je informeert over alle kwesties en gevolgen met betrekking tot de belastingen en je voorbereidt op andere belangrijke praktische zaken.

Het komt regelmatig voor dat buitenlandse kopers in Spanje vertrouwen op de diensten van een makelaar voor de juridische aspecten van een aankoop. Ondanks dat er veel betrouwbare en professioneel werkende makelaars op de Spaanse woningmarkt actief zijn, is een makelaar geen advocaat. Als buitenlandse koper ontbeer je bovendien de kennis van alle stappen die gezet moeten worden om een aan- of verkoop juridisch naar behoren af te kunnen ronden, zodat je onmogelijk kunt controleren of een makelaar aan alles denkt. Dat kan onaangename verrassingen opleveren

Ondanks dat er de laatste jaren hieromtrent veel is verbeterd met toenemende regelgeving en controle van overheidswege, gaat het nog steeds regelmatig mis. Veel woningen werden in het verleden illegaal gebouwd en zijn nog steeds niet afdoende gereguleerd.

Een ander voorkomend probleem is dat belangrijke documenten of vergunningen ontbreken of dat de woning verkeerd staat ingeschreven bij het kadaster of niet staat ingeschreven met de juiste eigenaar. In het gunstigste geval vertraagt dit het aankoopproces flink of gaat de koop in zijn geheel niet door, maar in het  ongunstigste geval wordt het een financiële strop voor de potentiële koper.

Hieronder volgen de meest voorkomende delicten in dat opzicht. Niet om angst te zaaien, maar om je als eventuele toekomstige aan- of verkoper opmerkzaam te maken.

Dubbele verkoop

Eenzelfde woning wordt nog vóórdat een operatie is voltooid, opnieuw aan een derde persoon verkocht waarbij de eerste koper benadeeld wordt. Het is daarom heel belangrijk om de identiteit van de verkoper te controleren voordat je overgaat tot het tekenen van welke overeenkomst dan ook. Je dient altijd de openbare registers te raadplegen waarin het onroerend goed ingeschreven en ook omschreven staat.

Verkoop van een goed dat aan een ander toebehoort

Een verkoper verkoopt een woning zonder dat hij of zij er volledige rechtmatige eigenaar van is. De koper wordt zodoende misleid en benadeeld omdat de verkoper in werkelijkheid helemaal het recht niet heeft om het huis van de hand te doen. Controleer, of laat dat doen door een deskundige, altijd de identiteit van de verkoper. Daarnaast dient ook het eigendomsregerister nauwkeurig geraadpleegd te worden om te controleren of de verkoper werkelijk de eigenaar is van de woning en deze ook op zijn of haar naam staat ingeschreven. Zo sluit je uit dat de verkoper iets verkoopt dat aan een ander toebehoort.

Verzwijgen van bezwaringen op het goed

Het kan ook zo zijn dat bestaande schulden, hypotheken, rechten van erfdienstbaarheid of beslagleggingen op de woning worden verzwegen terwijl men wel op de hoogte hiervan is. Dit met het doel om de kopers te benadelen en er zelf een economisch gunstig slaatje uit te slaan. Ook kan het gebeuren dat het onroerend goed waar je oog op is gevallen wordt bezwaard (pand- of hypotheekrecht) nádat de verkoop is gerealiseerd.

Simulatie van een overeenkomst

Ten slotte komt ook fraude voor doordat een overeenkomst tot aan- of verkoop van een huis wordt gefingeerd of gesimuleerd. Een van de partijen tekent het contract met daarin duidelijk een verschil tussen de intenties van de verkoper en de wensen van de koper waarmee de koper wordt benadeeld.

Overweeg je een woning in Spanje te kopen en ben je op zoek naar een goede en betrouwbare advocaat die je in het Nederlands kan helpen en veel ervaring heeft met het Spaanse recht, neem dan vrijblijvend contact op met Gimbrère International Advocaten. Dit advocatenkantoor heeft vestigingen in Barcelona, Marbella en Madrid. In Nederland is het hoofdkantoor in Breda en er is een kantoor in Amsterdam.

Dit vind je misschien ook leuk