De juridische kant van woningruil in Spanje

door admin
De juridische kant van woningruil in Spanje

Erg handig als je over specifieke vaardigheden beschikt en weinig geld tot je beschikking hebt. Er zit echter ook een juridische kant aan ruilhandel, in het Spaanse “permuta”of zowel “trueque” genoemd. Je dient er een ruilovereenkomst voor af te sluiten. Dit is een contract “contrato de permuta” waarin één van de partijen zich ertoe verplicht aan de andere partij iets te leveren in ruil voor de ontvangst van een ander voorwerp of dienst van die andere partij. Dit type contract staat omschreven in artikel 1538 van het Spaanse Burgerlijk Wetboek.

De belangrijkste kenmerken van het Spaanse ruilcontract zijn als volgt:

1. Het eigendom van het voorwerp of de zaak die wordt overgedragen behoort aan een van de partijen. (hier wordt niet ingegaan op ruilovereenkomsten met goederen die niet in het bezit zijn van de ruilende partijen).

2. Uit een ruilovereenkomst vloeien wederzijdse verplichtingen voor beide partijen voort. Daarom wordt een dergelijk contract bilateraal of bindend voor beide partijen genoemd.

3. Het gaat om een verlieslatend contract, aangezien er goederen in het bezit van een persoon worden overgedragen tegen een bepaalde waarde. Let op dat indien één van de partijen geen goed of voorwerp overdraagt, het feitelijk gaat om een schenking. Hier gelden weer andere regels voor.

Het ruilen van een woning

Nu veel mensen het financieel minder breed hebben, wordt ook naar oplossingen gezocht als men bijvoorbeeld wil verhuizen. Het aantal mensen dat van huis ruilt neemt toe. Het is echter raadzaam in dergelijke gevallen je goed op de hoogte te stellen van de juridische en fiscale gevolgen van een dergelijke ruil.

In principe kan een woningruil tussen twee privépersonen de volgende kosten en belastingen met zich meebrengen:

– Overdrachtsbelasting voor beide partijen. Het verschil met een normale koopovereenkomst zit hem in het feit dat daar enkel de kopende partij verplicht is tot het betalen van deze belasting.

 – De gemeentelijke belasting op de meerwaarde van de grond, in Spanje de Plusvalía genoemd, geldt ook voor beide partijen.

– Verhoging of verlaging van het vermogen van elk van de partijen, afhankelijk van de waarde van het geruilde onroerend goed.

– Er zijn bijzondere gevallen waarbij één van de partijen een ondernemer is en er sprake is van een ruil van een terrein met het idee daar later op te gaan bouwen. Hiervoor gelden echter weer andere regels.

– In gevallen waarin één van de partijen geen fiscaal resident is in Spanje moet je rekening houden met een inhouding van 3 procent van de marktprijs van het geruilde onroerende goed.

Het is belangrijk dat de ruilovereenkomsten van onroerende goederen in een openbare notariële akte worden vastgelegd én ingeschreven worden in het eigendomsregister. Houd rekening met de kosten die een dergelijke akte met zich meebrengt.

Wil je goederen of diensten ruilen of ben je eigenaar van een woning of ander onroerend goed en lijkt je de mogelijkheid deze te ruilen interessant, neem dan contact op met Arcos & Lamers voor de juiste, professionele informatie over alle bijkomende juridische en fiscale aspecten

Dit vind je misschien ook leuk