Waarom je in Spanje niet bang voor ebola-besmetting hoeft te zijn

door admin
Waarom je in Spanje niet bang voor ebola-besmetting hoeft te zijn

De Wereld Gezondheidsorganisatie verklaarde begin augustus al dat het om een internationale noodsituatie gaat. Sindsdien doken er in veel landen, zo ook in Spanje, berichten op over mogelijke ebola-besmettingen. In Spanje werd zowel in Alicante als in Bilbao iemand in quarantaine geplaatst omdat men het vermoeden had dat er sprake was van een ebola-besmetting. In beide gevallen was het loos alarm.

Buiten de vier landen waar het virus actief is, waren er drie met het virus besmette personen in Amerika en in Europa. Alledrie kwamen ze al volledig in quarantaine hun land binnen. Het ging om twee Amerikaanse medewerkers van de WHO en de Spaanse priester Miguel Pajares. Allen raakten besmet met het virus in Liberië en werden naar hun land gerepatrieerd.

Ondanks dat Spanje zo het eerste land werd waar een slachtoffer viel als gevolg van het ebola-virus, is het risico op besmetting er erg laag. Volgens het Spaanse ministerie van Gezondheidszorg en de WHO is dit risico zelfs ‘bijna nul’. Waarom?

  1. Er zijn geen directe vluchten op de meest getroffen landen Liberië, Sierra Leone en Guinee.
  2. De 12 gevallen in Nigeria zijn onder controle.
  3. Het virus is dodelijk maar besmetting is alleen mogelijk bij direct contact met bloed, zweet, urine, ontlasting, sperma en braaksel van een patiënt. Besmetting via de lucht door niezen of hoesten is nooit aangetoond.
  4. Spanje telt ruim 20 ziekenhuizen die zijn voorbereid op het virus. Elke regio heeft ten minste één ziekenhuis waarbij het ebola-protocol elk moment kan worden ingesteld.
  5. Geen risico bij de grenzen van Ceuta en Melilla omdat deze vanuit de getroffen landen moeilijk te bereiken zijn. Het is praktisch onmogelijk voor een patiënt die al is besmet. De incubatietijd is 21 dagen.

Lees hier en hier meer over het virus in een artikel dat vandaag verscheen in de Britse krant The Independent en in de Volkskrant.

Dit vind je misschien ook leuk