De cacaoboom gedijt goed in tropische klimaten met een hoge luchtvochtigheid en warme temperaturen. Daarom wordt deze meestal geteeld rond de evenaar. Veel producenten van cacao zijn dan ook te vinden in West-Afrika, Zuidoost Azië en Latijns-Amerika. Met een klimaat dat niet aan deze klimatologische voorwaarden voldoet, is het voor de cacaoboom lastig om buiten tropische gebieden te groeien.

Achtergrond en historie van de cacaoboom

Het merendeel van de cacaobomen is te vinden in het Amazone-gebied in Ecuador waar cacao al meer dan 5.000 jaar geleden werd geconsumeerd en later werd geïntroduceerd in Midden-Amerika. De Maya’s en de Azteken gebruikten cacao in hun dagelijkse voedingspatroon totdat de Spanjaarden het continent overnamen en deze cacao introduceerden als chocola in Europa. De woorden cacao en chocolade zijn ook afgeleid van de inheemse volkeren; Nahuatl cacahuatl (water van cacao) en xocolatl (bitter water).  

Historische pogingen tot teelt cacaoboom in Spanje

Tot op heden zijn er in Spanje diverse pogingen gedaan om de omstandigheden zo de krijgen dat er cacaobomen kunnen worden geteeld. Zo werd in de Conversaciones Históricas Malagueñas van 1789 gesproken over het werk van de geestelijke Cecilio García de la Leña dat er een cacaoboom was geplant op het landgoed van San Isidro de la Vega de Pedro de Ortega in Malaga. Hoever García de la Leña is gekomen in zijn poging tot het laten groeien van een cacaoboom is niet bekend. Ook in de Memoria acerca de la Aclimatación de Plantas Ecsóticas van Pablo Boutelou staat beschreven dat er tussen 1830 en 1832 een poging is geweest om cacaobomen in Malaga te planten maar de lagere temperaturen in de winter hebben ervoor gezorgd dat de boom niet kon groeien.

Nieuwe pogingen teelt cacaobomen in Andalusië

Na deze pogingen in het verleden worden nu opnieuw de mogelijkheden onderzocht in het Instituto de Hortofruticultura Subtropical y Mediterránea la Mayora in samenwerking met Despensa de Palacio de Estepa tot het telen van cacaobomen. Om dit te laten slagen zijn er twee problemen waarvoor een oplossing moet worden gevonden.

Geen structureel tropisch klimaat

Het eerste (voor de hand liggende) probleem is dat er in Spanje wel sprake is van een tropisch klimaat, maar dit is niet het gehele jaar de situatie. De cacaoboom kan niet tegen een klimaat waarbij temperaturen tot onder de 15 graden dalen. In Spanje kan dat vooral in de winter het geval zijn. Tijdens de onderzoeken worden de verschillende bestanddelen van de zaden van de cacaoboom getest in diverse soorten kassen. Tot op heden hebben de planten de eerste winter overleefd en een aantal planten zijn verder gebloeid.

Bestuiving door insecten

Het tweede probleem is dat de cacaoboom een entomofiele – door bestuiving van insecten - soort is en dat het daarom noodzakelijk is om te onderzoeken welk soort insecten binnen Europa zich zo kunnen aanpassen dat ze de bloemen van de cacaoboom bestuiven. Om ervoor te zorgen dat de vruchten van de cacaoboom later uit zullen groeien tot fruit wordt een poging gedaan tot handmatige bestuiving. De eerste resultaten laten op dit moment zien dat handmatige bestuiving en de ontwikkeling van de vrucht mogelijk zijn en nu is het wachten op het rijpen van de vrucht om de smaak en de kwaliteit verder te kunnen testen.

Voorlopig zijn er nog enkele jaren nodig om straks te kunnen genieten van chocolade geproduceerd van cacao uit Spanje. Toch zijn onderzoekers optimistisch gestemd gezien de eerder behaalde successen met avocado, chirimoya, mango, pitaya, lychee, longan, carambola, koffie en andere tropische soorten die nu ook in Andalusië en op de Canarische eilanden groeien.

INSpanje.nl

Nieuws uit Spanje op donderdag 4 maart 2021
  • Adverteren
  • |
  • Contact
  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • MeerSpanje
  • Algemeen
  • Economie
  • Zorg & Welzijn
  • Cultuur
  • Zakennieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Columns
  • Facebook
  • Twitter
  • Linked In
  • RSS
  • Nieuwsbrief
Um gids voor het echte Spanje
 

ALGEMEEN

Andalusië teelt eerste cacao in Europa

Uitgegeven: maandag 21 oktober 2019 10:34
Laatst gewijzigd: maandag 21 oktober 2019 11:47

MáLAGA - Eind september schreef de Spaanse krant El Diario over het onderzoek van een instituut voor het telen van cacao in Spanje. In verschillende soorten kassen in Andalusië wordt gewerkt aan het telen van de eerste cacaobomen van Europa.

cacaoboom
© Youtube

De cacaoboom gedijt goed in tropische klimaten met een hoge luchtvochtigheid en warme temperaturen. Daarom wordt deze meestal geteeld rond de evenaar. Veel producenten van cacao zijn dan ook te vinden in West-Afrika, Zuidoost Azië en Latijns-Amerika. Met een klimaat dat niet aan deze klimatologische voorwaarden voldoet, is het voor de cacaoboom lastig om buiten tropische gebieden te groeien.

ADVERTENTIE

Achtergrond en historie van de cacaoboom

Het merendeel van de cacaobomen is te vinden in het Amazone-gebied in Ecuador waar cacao al meer dan 5.000 jaar geleden werd geconsumeerd en later werd geïntroduceerd in Midden-Amerika. De Maya’s en de Azteken gebruikten cacao in hun dagelijkse voedingspatroon totdat de Spanjaarden het continent overnamen en deze cacao introduceerden als chocola in Europa. De woorden cacao en chocolade zijn ook afgeleid van de inheemse volkeren; Nahuatl cacahuatl (water van cacao) en xocolatl (bitter water).  

Historische pogingen tot teelt cacaoboom in Spanje

Tot op heden zijn er in Spanje diverse pogingen gedaan om de omstandigheden zo de krijgen dat er cacaobomen kunnen worden geteeld. Zo werd in de Conversaciones Históricas Malagueñas van 1789 gesproken over het werk van de geestelijke Cecilio García de la Leña dat er een cacaoboom was geplant op het landgoed van San Isidro de la Vega de Pedro de Ortega in Malaga. Hoever García de la Leña is gekomen in zijn poging tot het laten groeien van een cacaoboom is niet bekend. Ook in de Memoria acerca de la Aclimatación de Plantas Ecsóticas van Pablo Boutelou staat beschreven dat er tussen 1830 en 1832 een poging is geweest om cacaobomen in Malaga te planten maar de lagere temperaturen in de winter hebben ervoor gezorgd dat de boom niet kon groeien.

Nieuwe pogingen teelt cacaobomen in Andalusië

Na deze pogingen in het verleden worden nu opnieuw de mogelijkheden onderzocht in het Instituto de Hortofruticultura Subtropical y Mediterránea la Mayora in samenwerking met Despensa de Palacio de Estepa tot het telen van cacaobomen. Om dit te laten slagen zijn er twee problemen waarvoor een oplossing moet worden gevonden.

Geen structureel tropisch klimaat

Het eerste (voor de hand liggende) probleem is dat er in Spanje wel sprake is van een tropisch klimaat, maar dit is niet het gehele jaar de situatie. De cacaoboom kan niet tegen een klimaat waarbij temperaturen tot onder de 15 graden dalen. In Spanje kan dat vooral in de winter het geval zijn. Tijdens de onderzoeken worden de verschillende bestanddelen van de zaden van de cacaoboom getest in diverse soorten kassen. Tot op heden hebben de planten de eerste winter overleefd en een aantal planten zijn verder gebloeid.

Bestuiving door insecten

Het tweede probleem is dat de cacaoboom een entomofiele – door bestuiving van insecten - soort is en dat het daarom noodzakelijk is om te onderzoeken welk soort insecten binnen Europa zich zo kunnen aanpassen dat ze de bloemen van de cacaoboom bestuiven. Om ervoor te zorgen dat de vruchten van de cacaoboom later uit zullen groeien tot fruit wordt een poging gedaan tot handmatige bestuiving. De eerste resultaten laten op dit moment zien dat handmatige bestuiving en de ontwikkeling van de vrucht mogelijk zijn en nu is het wachten op het rijpen van de vrucht om de smaak en de kwaliteit verder te kunnen testen.

Voorlopig zijn er nog enkele jaren nodig om straks te kunnen genieten van chocolade geproduceerd van cacao uit Spanje. Toch zijn onderzoekers optimistisch gestemd gezien de eerder behaalde successen met avocado, chirimoya, mango, pitaya, lychee, longan, carambola, koffie en andere tropische soorten die nu ook in Andalusië en op de Canarische eilanden groeien.

© Sharon van Toledo
  Vorige artikel Volgende artikel  

Overig Algemeen Nieuws

  • De laatste vier in de Copa del Rey
  • Spaanse prinsessen stiekem gevaccineerd in Abu Dhabi
  • Spaanse prinses Leonor en Nederlandse Alexia naar zelfde school in Wales
  • Bezorgdheid over virusuitbraak onder wedstrijdpaarden in Valencia
  • Wanneer vervallen verkeersboetes in Spanje?
  • 12 landen door Spanje als ‘hoog risico’ gekwalificeerd
  • Ambitieus herbebossingsplan van Malaga met 3 miljoen bomen
  • Málaga heeft eerste zelfrijdende stadsbus van Europa
  • Waar koop je het goedkoopste FFP2-mondkapje in Spanje?
  • Hotels op Balearen gaan eerder open
  • Directieleden FC Barcelona gearresteerd in Barçagate
  • Ruim 4 miljoen werklozen in Spanje
  • Spanje koploper in Europa aangaande milieuovertredingen
  • Spaanse sportwagenfabrikant lanceert volledig elektrisch model in Duitsland
  • Sevilla wekt schone energie met bittere sinaasappels van sierbomen
  • Het gevaar van de processierups in Spanje
  • 'Danteske beelden van chaos en onzekerheid' in Barcelona
  • Meelworm ook op het Spaanse menu?
  • Miljoenenboete voor Spanje voor niet voldoen aan wetgeving databescherming
  • Coronavrije reizen naar Canarische Eilanden
  • Spanje onderhandelt met VK over vaccinatiepaspoort
  • Ouders en leerlingen in Catalonië en Madrid protesteren tegen autoverkeer
  • Spanje wijzigt opnieuw vaccinatiestrategie
  • Voormalige koning Spanje betaalt ruim 4 miljoen aan Spaanse fiscus
  • Snelle ontwikkeling van grootschalige zonneparken in Spanje

Algemeen

De Spaanse sportwagenfabrikant Hispano Suiza zet zijn internationale expansieproces voort met de lancering in Duitsland van het volledig elektrische model Carmen door de distributeur Grupo Mohr.

Top 5 Meest gelezen

  1. 12 landen door Spanje als ‘hoog risico’ gekwalificeerd
  2. Hotels op Balearen gaan eerder open
  3. Haalt Spanje tegen de zomer de vaccinatiedoelen?
  4. Ambitieus herbebossingsplan van Malaga met 3 miljoen bomen
  5. Málaga heeft eerste zelfrijdende stadsbus van Europa

Algemeen

In het voorjaar ruikt het vaak heerlijk in de Sevilla. Talloze straten in de Zuid-Spaanse stad worden opgefleurd door sinaasappelbomen. En als die in bloei staan geurt het er zo typisch en bijna bedwelmend naar ‘azahar’ (sinaasappelbloesem).

© 2021 inspanje.nl | voorpagina | disclaimer | colofon | adverteren | contact

Regio

  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • MeerSpanje

Categorie

  • Algemeen
  • Economie
  • Zorg & Welzijn
  • Cultuur
  • Zakennieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Columns

Overig

  • Disclaimer
  • Colofon
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • RSS