Zeer zeldzame inktviszwam steeds vaker gespot in noorden van Spanje

door admin
Zeer zeldzame inktviszwam steeds vaker gespot in noorden van Spanje

Fotograaf Andrés Arroyo was een van de lezers van La Vanguardia die begin november een inktviszwam ontdekte in het natuurlandschap van Collados del Asón in Cantabrië. Hij was de eerste die een foto van deze zwam deelde met de Spaanse krant. De foto werd gepubliceerd in de lezerssectie van de krant. Sindsdien staat de sectie vol met reacties en foto’s van andere exemplaren.

Inktviszwam op steeds meer plekken herkend en gespot

Na het zien van de foto in La Vanguardia beseften meerdere lezers dat ze ook exemplaren van de inktviszwam waren tegengekomen op verschillende plekken in Noord-Spanje. Zo stuurde een lezer een andere foto van de inktviszwam die hij tegen was gekomen tijdens een wandeling langs het stuwmeer van Cecebre in de gemeente Abegondo (La Coruña).

Het bleef niet bij een reactie; steeds meer lezers reageerden op de foto’s in La Vanguardia en lieten weten exemplaren van de zwam gezien te hebben. Er werden foto’s van inktviszwammen gestuurd vanuit La Coruña en Reborica (Galicië), Covadonga (Asturië), Potes en Selaya (Cantabrië), Alsasua (Navarra), Albina en Puerto de Barazar (Baskenland) en La Torre de Fontaubella (Catalonië). Sommige inzendingen bevatten foto’s die al enkele jaren geleden waren genomen. Het bestaan van de inktviszwam is dus geen nieuw fenomeen in het noorden van Spanje, de identificatie ervan echter wel.

Ook foto’s van andere soorten krijgen aandacht

Gebaseerd op het aantal lezersreacties zijn de meeste exemplaren van de inktviszwam te vinden in Galicië en om precies te zijn in La Coruña. De vele reacties van de lezers leidde ertoe dat mensen foto’s bleven delen van de inktviszwam en potentiële afleidingen ervan. Zo stuurde een lezeres, die in Girona aan het wandelen was, foto’s van een zwam die lijkt op de inktviszwam. Volgens een andere lezer gaat het in haar geval om de traliestinkzwam. Deze hoort ook bij de familie Phallaceae en is ook zeer zeldzaam.

Oorsprong van inktviszwam

De inktviszwam, ook wel bekend als de duivelsvingers, is een schimmel uit de familie Phallaceae, oftewel de stinkzwammenfamilie. De inktviszwam is oorspronkelijk afkomstig uit Australië en Tasmanië. Deze exotische soort is zeldzaam maar de soort verspreidt zich de laatste jaren meer en meer, waarvan akte in het noorden van Spanje.

De inktviszwam zou voor het eerst zijn ontdekt in 1914 in het Franse district Saint-Dié-des-Vosges. Biologen denken dat sporen van deze zwam tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn meegekomen met Australische troepen. Dit doordat de sporen meegelift waren onder de hoeven van paarden en onder de schoenen van de soldaten.

Dit vind je misschien ook leuk