Eerste coalitieregering ooit in Spanje

door admin
Eerste coalitieregering ooit in Spanje

Met 167 ja’s, 165 nee’s en 18 onthoudingen wordt Sánchez opnieuw minister-president en Pablo Iglesias van UP wordt vice-premier. Dat deze coalitieregering mogelijk is, is te danken aan de steun van Catalaanse en Baskische separatisten. Dat vormt een doorn in het oog van de rechtse(re) en conservatieve partijen zoals Ciudadanos, PP en Vox. Met deze regering is er definitief een einde gekomen aan het tweepartijenstelsel, waarin altijd de PSOE óf de Partido Popular regeerde. 

Sánchez, die al bijna een jaar demissionair premier is, heeft lang op deze zekerheid moeten wachten nadat zijn regering in februari vorig jaar viel. De daarop volgende verkiezingen won zijn partij wel maar toen lukte het hem niet een regering te vormen, zodat er opnieuw verkiezingen uitgeschreven moesten worden. Op 10 november won de PSOE opnieuw en ditmaal volgde erg snel een voorlopig regeerakkoord met Pablo Iglesias van de linkse partij Unidos Podemos.

Samen hebben de partijen 155 van de 350 zetels in de Spaanse Tweede Kamer. Voor een absolute meerderheid hadden ze 176 zetels nodig. Om dit gat te vullen zochten Sánchez en Iglesias de steun van  andere kleine en nationalistische partijen. Partido Popular, Ciudadanos en Vox, de drie andere grootste formaties in het Spaanse parlement steunen de linkse coalitie niet.  

Twee stemrondes

Voor het goedkeuren van een nieuwe regering in Spanje worden twee stemrondes in het parlement gehouden. Parlementsleden kunnen ‘si’ of ‘no’ stemmen of zich van stemming onthouden. Om in de eerste ronde die zaterdag 4 januari werd gehouden te winnen is een absolute meerderheid van stemmen vereist. Dus minimaal 176 keer ‘si’. Dat is niet gelukt. Dinsdag 4 januari volgde de tweede stemming waarin een gewone meerderheid, meer ‘si’ dan ‘no’ voldoende was. De ja-stemmen waren afkomstig van PSOE, Unidos Podemos, PNV, Más País, Compromís, BNG, Teruel Existe en Nueva Canarias. De nee-stemmen van PP, Vox, Ciudadanos, Navarra Suma, Junt Per Catalunya, CUP, Foro Asturias en Coalición Canaria. Onthoudingen waren afkomstig van ERC en Bildu. 

Reacties op nieuwe regering

Sommige reacties op de nieuwe regering zijn niet mals. Pablo Casado (PP) merkte op dat de socialist gaat ‘regeren tegen de helft van Spanje’. Santiago Abascal (Vox) noemt deze regering ‘een intitutionele staatsgreep goedgekeurd door de ETA’. Regeringspartner Pablo Iglesias dringt aan op ‘stevigheid’ bij Sánchez. ‘Ze gaan ons aanvallen op wat we zijn, niet op wat we doen’. De premier zelf verdedigde zijn coalitie door deze een ‘coalitie van progressie, dialoog en sociale rechtvaardigheid’ te noemen ’tegenover een Spanje dat blokkeert’.

In de Spaanse media staan diverse verhalen van parlementsleden die de afgelopen dagen onder druk zijn gezet om tegen de coalitieregering te stemmen. 

Dit vind je misschien ook leuk