Spanje heeft 8 miljoen immigranten nodig om pensioenen te redden

door admin
Spanje heeft 8 miljoen immigranten nodig om pensioenen te redden

Spanje heeft 270.000 immigranten per jaar nodig om met hun pensioenpremies de pensioenen voor de ouderen in Spanje te kunnen garanderen. Omgerekend komt het neer op 8 miljoen mensen in de komende dertig jaar om de levensvatbaarheid van het sociale pensioenstelsel te waarborgen.

Immigratie belangrijke pijler voor Spanje

Dit is de conclusie die de Minister van Sociale Zekerheid, José Luis Escrivá, op 17 januari presenteerde tijdens de eerste ministerraad van de OESO over migratie. Tijdens zijn toespraak ging hij dieper in op een van de belangrijkste pijlers voor Spanje de komende jaren: immigratie. Escrivá laat weten dat Spanje zowel zal blijven strijden tegen de oorzaak van het vertrek van migranten uit hun verblijfplaats als ook de volledige integratie van immigranten in de Spaanse samenleving te bevorderen.

De naam van de volledige portefeuille van Escrivá is ‘Inclusie, Sociale Zekerheid en Migratie’. Hiermee wil de Spaanse regering laten zien dat immigratie niet alleen een humanitair probleem is maar ook kansen biedt voor de groei en duurzaamheid van het pensioenstelsel. “Migratie draagt bij aan de ontwikkeling en het welzijn van de samenleving en helpt problemen, zoals demografische uitdagingen door bijvoorbeeld vergrijzing, op te lossen”, aldus de Minister van Sociale Zekerheid.

IMF deelt dezelfde visie op immigratie

Escrivá is niet de enige met deze visie op migratie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft ook meerdere keren benadrukt dat migratie belangrijk is voor de levensvatbaarheid van de pensioenen in Spanje. Het IMF schatte in 2018 in dat er zo’n 5,5 miljoen mensen tot 2050 nodig zijn om de pensioenen in het land te garanderen. Hierbij gaat het IMF uit dat 90 procent van de immigranten kan werken.

Pensioenleeftijd naar 67 jaar niet van tafel

Tijdens dezelfde ministerraad stipte Escrivá ook het opschroeven van de pensioenleeftijd naar 67 jaar aan. Dit door gebruik te maken van de ‘juiste stimulansen’. Een opvallende uitspraak aangezien hij eerder, als voorzitter van de Onafhankelijke Autoriteit voor Fiscale Verantwoordelijkheid (AIReF), vertelde dat de huidige pensioencriteria voor altijd moesten worden gehandhaafd en behouden. Escrivá sloot zijn toespraak af met de belofte dat de situatie omtrent de pensioenen in Spanje onder controle is en dat er op dit moment nog geen reden tot ongerustheid in Spanje is.

Dit vind je misschien ook leuk