Spaanse minister wil Spaans platteland vullen met studenten

door admin
Spaanse minister wil Spaans platteland vullen met studenten

Het bleef een poos stil rond de minister van Wetenschap en Universiteiten, maar bij de presentatie die alle nieuwe ministers hielden over hun voorgenomen beleid voor deze regeringsperiode, kwam Castells met een verrassend plan: universiteiten moeten gebruik maken van het zogeheten España Vacía. Dat moet voor de nieuwe generatie studenten de studie- en stageomgeving worden.

Verjonging op het platteland

Met het plan beoogt de minister om de ontvolking tegen te gaan en de leeggelopen dorpen van jonge mensen te voorzien. Daarmee wordt een evenwichtiger sociodemografisch beeld gecreëerd. Jongeren trekken dan niet langer massaal naar de grote steden om te studeren en ook zullen meer studenten die verder weg van de steden wonen besluiten om naar een universiteit op het platteland te gaan.

Bronnen van het betreffende ministerie melden dat er al gesprekken gaande zijn met de autonome regio’s, universiteiten en vakbonden om de mogelijkheden te bespreken voor het openen of heropenen van culturele instellingen en het faciliteren van onlineonderwijs in samenwerking met de Spaanse Nationale Universiteit voor Afstandsonderwijs (UNED). Volgens Castells beschikt de UNED over een grote en kwalitatief goede capaciteit om zijn plan mee te kunnen realiseren. Ook wil de minister studiecentra van de Internationale Universiteit Menéndez Pelayo (UIMP) inzetten voor zijn plan. De UIMP heeft vestigingen in onder andere Santander, Sevilla, Granada en Cuenca.

Een nieuwe universiteit in het leven roepen is ook een van de ideeën waaraan gedacht wordt. Als voorbeeld hiervoor geldt de University of Highlands and Islands in Schotland. 70% van de studenten aan deze universiteit zijn afkomstig uit de lokale streek, die net als grote delen van Spanje kampt met ontvolking. Voor de Schotten is studeren aan deze universiteit gratis en de studie is flexibel te volgen: leerlingen die op grote afstand van de universiteit wonen, kunnen de colleges online volgen.

Subsidie voor studenten in dunbevolkte gebieden

De universiteit van Zaragoza beschikt al over een programma dat het voor studenten mogelijk maakt om zich in gemeentes met minder dan 3 duizend inwoners te vestigen. Hoewel het programma op papier Desafío heet, staat het bekend onder de naam Erasmus Rural. Het programma wordt gesubsidieerd door de provinciale autoriteiten met 30 duizend euro. Voor dit geld kunnen 24 studenten hun stage doen in dorpen met minder dan 3000 inwoners. De studenten krijgen daarvoor een beurs van 300 euro per maand en een vergoeding voor onderdak en eten.

Dit vind je misschien ook leuk