Spaanse premier: Het ergste moet nog komen

door admin
Spaanse premier: Het ergste moet nog komen

Sánchez kwalificeerde zaterdagavond de genomen maatregelen in het land als ‘de zwaarste en meest strikte ter wereld’ en verdedigde al zijn handelen tijdens de coronacrisis in het land. Een strategie die volgens zijn zeggen is vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en experts. Toch zag de premier zich genoodzaakt toe te geven dat ‘de impact van de zwaarste en meest schadelijke golf van het virus’ nog moet komen. 

Zwaarste dagen gaan nog komen

Sánchez stelde vast dat Spanje helaas tot de landen behoort die het meest door het coronavirus geraakt worden en nu naast Italië het epicentrum vormt van deze crisis. ‘Helaas gaan de gediagnosticeerde gevallen en sterftes de komende dagen nog toenemen. We bevinden ons op een kritiek moment en de zwaarste dagen gaan komen’. Sánchez voorspelde dat de situatie eind volgende week voor Spanje een van de zwaarste en meest delicate momenten zal worden die het land tijdens de coronapandemie zal beleven. Dit op een moment dat de IC’s van de ziekenhuizen in de meest getroffen regio’s, waaronder met name Madrid, al ‘symptomen van verzadiging’ vertonen. 

Opsluiting is extreem zware maatregel

‘We moeten ons psychologisch en emotioneel voorbereiden om heel sterk het einde van de komende week te bereiken. Vandaar de algemene opsluiting’. Die ‘confinamiento’ ofwel huisarrest is een maatregel om tijd te winnen zodat het gezondheidssysteem zich kan voorbereiden en om te voorkomen dat duizenden zieken op hetzelfde moment de ziekenhuizen overspoelen. ‘Het opsluiten van de bevolking is een extreem zware maatregel in onze cultuur’.

Best mogelijke aanpak

De Spaanse premier verdedigde de vrijwel totale opsluiting van de Spanjaarden als de best mogelijke optie op dit moment. ‘Onze aanpak is niet de enige aanpak die mogelijk is. Andere landen hebben anders besloten als manier om de bevolking immuun te maken, maar dit is onhoudbaar gebleken door de enorme hoge kosten in de vorm van mensenlevens die daarvoor betaald moeten worden’, zei hij in duidelijke referentie naar Groot-Brittannië. Hij benadrukte nog dat de Spaanse bevolking ‘voorbeeldig’ reageert.

Forse toename zieken in één dag

Volgens gegevens afkomstig van de regering is het aantal besmettingen in Spanje op 21 maart 24.926 en ligt het aantal doden op 1.326. Zaterdag moesten er 1.612 patiënten worden opgenomen op de intensive care ten opzichte van 1.141 patiënten een dag eerder. Dat betekent een toename van 41,2 procent in 24 uur tijd. 

Kritiek

Sánchez spreekt de Spaanse bevolking toe op een moment dat ook de kritiek op zijn beleid rond de coronacrisis toeneemt. Vlak voor zijn toespraak begon stonden nog talloze mensen op hun balkons op pannen te slaan om juist hun kritiek op de regering te uiten. Er is te weinig beschermend materiaal voor personeel in de zorg en men verwijt de regering de massale manifestaties op 8 maart ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag te hebben toegestaan. 

Sánchez maakte duidelijk dat de regering al twee maanden spullen aan het kopen is en heeft uitgedeeld, aan het uitdelen is en nog gaat uitdelen aan de autonome regio’s. ‘We zoeken goedgekeurde maskers, ademhalingstoestellen en al het materiaal dat gezondheidswerkers nodig hebben’. Daarbij gaf de premier aan dat het meest belangrijke nu ook is om bij zoveel mogelijk mensen de snelle tests af te nemen’. 

Eenheid

De premier riep de autonome regio’s en politiek leiders op tot ‘eenheid, beginnend bij de volksvertegenwoordigers’. ‘Niemand uit mijn regering gaat met wie dan ook ruzie maken of het nu om regionale regeringen gaat of politieke partijen, want de enige vijand van iedereen is het virus’. 

Zorgen

Wat deskundigen over Spanje de meeste zorgen baart is de situatie in Italië, waar het aantal doden en nieuwe besmettingen dag na dag blijft toenemen ondanks een lockdown die vergelijkbaar is met die in Spanje, maar die al veel eerder van start ging. 

Sánchez concludeerde zijn toespraak met de boodschap dat het coronavirus overwonnen zal worden. ‘Eerder vroeg dan laat zullen we het virus verslaan’ en ‘alles zal snel voorbij zijn’. 

Dit vind je misschien ook leuk