Noodtoestand zorgt voor verschuiving woningvraag in Spanje

door admin
Noodtoestand zorgt voor verschuiving woningvraag in Spanje

Sinds de noodtoestand in Spanje op 14 maart is afgekondigd zijn er nieuwe bewegingen en interesses in het land zichtbaar. Zo blijkt uit een studie van de Spaanse nieuwssite Idealista dat er sinds het afkondigen van de noodtoestand in Spanje een verschuiving is van wat Spanjaarden zoeken als het gaat om een nieuwe plek om te wonen.

Bijna 6 procent meer woont liever buiten de stad

Idealista deed een onderzoek onder Spanjaarden in alle provincies in het land. Voor 14 maart wilde gemiddeld 44,1 procent van de ondervraagde Spanjaarden het liefst in de hoofdsteden van hun provincie in Spanje wonen. Bijna vijf weken na de invoering van de ‘confinamiento’ is dit percentage gedaald naar 38,8 procent.

Dit fenomeen doet zich voor in alle Spaanse provincies. Idealista heeft een lijst met alle hoofdsteden van de Spaanse provincies gepubliceerd met het percentage zoekopdrachten in hoofdsteden in januari 2020 in vergelijking met het percentage zoekopdrachten in de tijd waarin de noodtoestand in Spanje geldt.

Noodtoestand Spanje zorgt voor nieuwe inzichten

Volgens Fernando Encinar, hoofd onderzoek bij Idealista, realiseren veel Spanjaarden zich tijdens de quarantaine dat ze veel liever in minder centrale gebieden wonen aangezien ze daar meer ruimte voor een tuin of terras hebben. Ook de mogelijkheden om thuis te werken, iets waar veel bedrijven hals over kop in mee moesten gaan, hebben ertoe geleid dat meer professionals overwegen om hun woning buiten de grote stad te zoeken.

Of deze trend zich doorzet, en wellicht een antwoord zal zijn op de massale leegloop van het Spaanse platteland, is vooralsnog niet duidelijk en zal alleen de toekomst moeten uitwijzen.

Dit vind je misschien ook leuk