Politie Spanje klaagt Iberia en Air Europa aan voor volle vliegtuigen

door admin
Politie Spanje klaagt Iberia en Air Europa aan voor volle vliegtuigen

Er is aangifte gedaan tegen vliegmaatschappij Iberia vanwege het niet voldoen aan de maatregelen die de Spaanse overheid heeft gesteld ter preventie van de verspreiding van het coronavirus, zo meldde de Spaanse nieuwssite RTVE afgelopen zondag. Er kwamen klachten van passagiers die al voor het vertrek aangaven dat zij onvoldoende afstand konden houden van andere passagiers.

Beelden van bijna vol vliegtuig en verontwaardigde passagiers

Afgelopen zondag verschenen beelden op sociale media van een vlucht van Iberia van Madrid naar Gran Canaria waar teveel passagiers te dicht bij elkaar in een vliegtuig zaten. Onderzoeksbronnen vertellen aan nieuwssite RTVE dat op deze vlucht 155 van de maximaal 180 passagiers in het vliegtuig zaten.

Op dit moment lopen er twee aangiftes tegen maatschappij Iberia. Een voor de vlucht tussen Madrid naar Gran Canaria en een tweede voor een Iberia-vlucht tussen Madrid en Ibiza. Volgens bronnen van de politie loopt er ook een aangifte tegen vliegmaatschappij Air Europa voor het niet naleven van de gezondheidsprotocollen op een vlucht van Palma naar Ibiza.

Onderlinge afstand niet nodig

Iberia meldt dat zij hebben voldaan aan alle eisen die de overheid heeft gesteld aan het vervoeren van passagiers. Ook melden ze dat de lucht in hun Airbus-toestellen elke 3 minuten wordt ververst en HEPA-filters zorgen voor de eliminatie van virussen met een effectiviteit van 99,99 procent. Daarom is Iberia van mening dat het niet nodig is dat passagiers in hun toestellen deze onderlinge afstand in acht nemen.

Maatschappijen moeten zich houden aan gezondheidsvoorschriften

In het besluit TMA/400/2020 dat afgelopen zondag in het BOE, de officiële staatscourant van Spanje, is gepubliceerd staat vermeld dat maatschappijen ervoor moeten zorgen dat zij maximaal 50 procent van de gebruikelijke capaciteit vervoeren tijdens vluchten van de Balearen en de Canarische eilanden.

Zowel passagiers als de consumentenvereniging Facua-Consumidores en Acción hebben klachten ingediend tegen Iberia en Air Europa bij de overheidsinstelling voor veilig luchtverkeer (AESA) vanwege het niet naleven van de afstandsvoorschriften. De consumentenvereniging vraagt AESA een onderzoek te starten naar de praktijken van Iberia en na te gaan wat er precies op deze vlucht is gebeurd.

Spaanse ministerie onderzoekt voorvallen

Vanuit het Ministerie van Vervoer is gemeld dat de feiten op deze drie vluchten worden onderzocht. Zij zullen in gesprek gaan met Iberia en Air Europa om ervoor te zorgen dat zij zich voortaan wel houden aan alle veiligheidseisen en voldoende afstand waarborgen tussen passagiers.

Dit vind je misschien ook leuk