Contrast tussen ’twee Spanje’s’ op nieuwe manier in kaart gebracht

door admin
Contrast tussen 'twee Spanje's' op nieuwe manier in kaart gebracht

Het dichtbevolkte Spanje is voornamelijk langs de kust te vinden met Madrid en Zaragoza als uitzonderingen. España vacía, het lege Spaanse binnenland met landelijke gebieden en veel kleine en soms zelfs verlaten dorpjes. Hetzelfde contrast is zichtbaar in Portugal met Lissabon als voornaamste Portugese stad waar veel mensen wonen.

3D-weergave van bevolking Spanje

Metrocosm is een bedrijf dat data visueel maakt. In dit geval heeft het bedrijf het Iberisch schiereiland, op basis van bevolkingsdata van NASA,  in beeld gebracht. El País schreef eerder deze week over de 3D-weergave van de bevolkingsdichtheid van Portugal en Spanje. Verder wordt ook ingezoomd op specifieke provincies en eilanden in Spanje. Door middel van ‘wolkenkrabbers’ is heel duidelijk het contrast te zien tussen de ‘twee Spanjes’.

Helft Spanjaarden woont op 3 procent Spaanse grondgebied

In het originele artikel van Strambotic is ook een gekleurd overzicht van de bevolking van Spanje te vinden. Op deze kaart is heel duidelijk te zien dat maar liefst de helft van de Spanjaarden in Madrid, Valencia, Barcelona, de Costa del Sol, Baskenland, Palma de Mallorca en een paar andere steden woont. In concrete cijfers betekent dit dat 23,3 miljoen Spanjaarden geconcentreerd zijn op slechts 3 procent van de totale oppervlakte van Spanje. Anderzijds betekent dit dat de andere 23,3 miljoen van de Spanjaarden zijn verdeeld over de resterende 97 procent van het Spaanse grondgebied.

Helft wereldbevolking woont op 1 procent aardoppervlak

Metrocosm heeft deze 3D-weergave niet alleen gemaakt voor Spanje en Portugal, maar bracht de bevolkingsdichtheid van de hele wereld in beeld. Over het algemeen was dit beeld nagenoeg hetzelfde als op het Iberisch schiereiland. 50 procent van de wereldbevolking is namelijk geconcentreerd langs de Ganges, het Indiase continent en de Chinese kust. De helft van de bevolking van de hele wereld woont op slechts 1 procent van het aardoppervlak.

Dit vind je misschien ook leuk