Roken vergroot kans op verspreiding coronavirus

door admin
Roken vergroot kans op verspreiding coronavirus

Omdat tijdens het roken de mond, het mondkapje en de sigaret veelvuldig worden aangeraakt, vergroot roken de kans op overdracht van het coronavirus. Daarbij komt dat de uitgeblazen rook kleine besmette druppeltjes kan bevatten, die in de lucht verspreid worden. Daarnaast beginnen mensen nonchalanter om te gaan met de aangeraden de sociale afstand, wat een extra risico is. Dat staat in het rapport ‘Standpunt over tabaksgebruik en aanverwante kwesties tijdens de covid-19-pandemie’ dat onlangs is goedgekeurd door de Spaanse Commissie Volksgezondheid.

Extra goed handen wassen

Om die reden raadt het ministerie van Volksgezondheid het roken in gezelschap af. Als er al gerookt wordt in bijzijn van anderen, dan moet het zoveel mogelijk gebeuren in aparte open ruimtes en moeten de hygiënevoorschriften extra goed worden nageleefd, dus zowel voor als na het roken de handen wassen.

Longartsen waarschuwen voor gevaar van roken

Ook de Spaanse Vereniging van Longartsen SEPAR waarschuwde eind mei, toen de lockdown gefaseerd werd afgebouwd, voor het gevaar van roken op terrassen en in openbare gelegenheden. Roken is niet alleen gevaarlijk voor rokers zelf, maar ook voor de mensen in hun omgeving, aldus de SEPAR.

Waterpijp

In het nieuwe normaal wordt ook het roken van waterpijpen afgeraden. Tijdens de de-escalatie fases was het gezamenlijk roken van een waterpijp verboden. Sommige autonome regio’s zijn bezig met het opstellen van aanvullende regelgeving omtrent het gebruik van waterpijpen, om overdracht van COVID-19 te voorkomen.

Schadelijkheid tabak en e-sigaret

Het rapport benadrukt dat roken van tabak aantoonbaar schadelijk is voor longen en luchtwegen. Het kan kanker, hart- en vaatziekten en andere aandoeningen veroorzaken. Ook haalt het rapport aan dat er volgens Wereldgezondheidsorganisatie WHO steeds meer aanwijzingen zijn dat ook het roken van e-sigaretten schadelijk is voor longen, hart en bloedvaten. 

Uit onderzoek is gebleken dat rokers in principe geen groter risico lopen om met covid-19 besmet te raken dan niet-rokers. Wel is gebleken dat rokers bij een besmetting ernstiger ziek kunnen worden en een groter risico lopen aan corona te overlijden.

Dit vind je misschien ook leuk