Spanje samen met Duitsland eerste land in EU met compleet vaccinatieplan

door admin
Spanje samen met Duitsland eerste land in EU met compleet vaccinatieplan

Sanchez gaf zijn informatie na de bijeenkomst van wereldleiders op de G20 Top in Riad (Saoedi-Arabië) waar ook gesproken werd over de plannen tegen het coronavirus. Spanje en Duitsland zijn tot nu toe de enige Europese landen die al een compleet vaccinatieplan hebben liggen.

13.000 vaccinatiepunten door heel Spanje

Zo vertelde Sánchez dat Spanje in januari al zou kunnen starten met de vaccinatiecampagne en dat er zo’n 13.000 vaccinatiepunten door heel Spanje worden gecreëerd om zoveel mogelijk mensen tegelijk – op een veilige manier – in te enten. Eerder maakt de Spaanse premier de volgorde bekend met betrekking tot welke bevolkingsgroepen als eerste aan de beurt komen voor inenting.

Overgroot deel Spanjaarden eerste helft 2021 aan beurt

Sánchez vertelde over de unieke aanpak die een team van experts samen met de Spaanse regering en de besturen van de autonome regio’s hebben gemaakt. Alle prioriteitsgroepen krijgen gegarandeerd een vaccin gevolgd door alle andere bevolkingsgroepen in Spanje.

In de eerste helft van 2021 moet een groot deel van Spanje al zijn ingeënt. Bovendien maakt Spanje gebruik van een informatie- en volgsysteem om goed bij te kunnen houden wie wanneer is ingeënt en hoe de vaccinatiecampagne verloopt. Het volledig uitgewerkte plan zal dinsdag na de Ministerraad worden vrijgegeven en toegelicht.

Houd afstand met Kerstmis

Sánchez benadrukte dat Spanje nog lang niet uit de gevarenzone is. Het doel is om onder de 25 positief geteste personen per 100.000 inwoners uit te komen. De cijfers van afgelopen vrijdag laten wellicht een daling zien en verschillen flink per regio, maar er worden gemiddeld in Spanje nog steeds ruim 419 op de 100.000 mensen positief getest op Covid-19.

Sanchez sloot de persconferentie af door nogmaals te benoemen dat Kerstmis dit jaar anders zal zijn dan de afgelopen jaren. Het is logisch dat mensen elkaar opzoeken met kerst, maar de Spaanse premier roept de Spanjaarden op om te blijven letten op de onderlinge afstand en de hygiënemaatregelen. “We moeten er samen alles aan doen om een derde coronagolf na de kerst te voorkomen.”

Dit vind je misschien ook leuk