Te vieze auto kan je een fikse boete opleveren in Spanje

door admin
Te vieze auto kan je een fikse boete opleveren in Spanje

Veel boetes hebben allesbehalve te maken met het overschrijden van de voorgeschreven snelheid of het gebruik van je mobiel achter het stuur. Alle gedrag dat de aandacht van bestuurder afleidt van zijn controle op de weg, is voor de DGT een reden tot bekeuren. Zo behoort het schoonhouden van het voertuig ook tot de essentiële verantwoordelijkheid van de bestuurder. Overtredingen van deze plicht kunnen oplopen tot een boete van wel 6000 euro. 

Een rekbaar begrip en de DGT legt uit

Het is dus opletten geblazen voor de bestuurder op de Spaanse autowegen, want het ’afleidend gedrag’ blijkt nogal breed te worden uitgelegd door de DGT. Zowel eten achter het stuur als kijken in de achteruitkijkspiegel tijdens een praatje met de medereizigers, wordt gezien als gedrag dat de aandacht van de bestuurder van de weg haalt.

Maar ook het rijden in een vuile auto geeft een reden tot boete, want, zoals de DGT uitlegt, een vuile auto ontneemt het zicht van de bestuurder en kan dus ongelukken veroorzaken met mogelijke dodelijke gevolgen. Een vuil voertuig besturen in Spanje kan je dan ook zo tussen de 80 tot 200 euro gaan kosten. Een falende sproeier en ruitenwisser kunnen je echter nog zwaarder worden aangerekend. Het artikel 84 van de verkeersveiligheidswet stelt dat een voertuig met ‘gebreken die een bijzonder ernstig risico voor de verkeersveiligheid vormen’, van de openbare weg wordt gehaald.

Vuil nummerbord

Nog een ander aspect dat de chauffeurs in Spanje goed in de gaten moeten houden is het nummerbord. Als dit vuil is, of de letters en cijfers niet goed zichtbaar zijn voor de verkeersagenten of de apparaten voor verkeerscontrole, kan dit leiden tot boetes die oplopen tot 6000 euro, plus een aftrek van zes punten van het rijbewijs voor de betreffende autobezitter. Een onleesbaar nummerbord kan namelijk worden geïnterpreteerd als eentje dat vals is of waarmee ‘geknoeid’ is.

Artikel 4.2 van de algemene verkeerswet beschrijft het verbod om je auto op straat te wassen. Je dient je voertuig dus te reinigen op speciaal daarvoor ingerichte gelegenheden, zoals bij een benzinestation, een wasserette of eventueel bij je thuis. Afhankelijk van de gemeente, kan overtreding van dit artikel boetes opleveren van 30 tot 3000 euro.

Uw voertuig ontsmetten tijdens de pandemie

Om het besmettingsgevaar in je auto van jezelf en je medereizigers te verkleinen, geven experts volgens de krant El Español het advies om de auto’s van buiten te wassen met een oplossing van alcohol met water (70/30) en van binnen met een oplossing van water met zeep. Dezelfde methode toegepast worden op de motor.

Dit vind je misschien ook leuk