Ex-koning Juan Carlos terug in Spanje voor fiscale regularisatie

door admin
Ex-koning Juan Carlos terug in Spanje voor fiscale regularisatie

Het ministerie van Financiën reageert de komende dagen of het de aangifte van de emeritus accepteert, meer verduidelijking nodig heeft ​​en over het eventueel te betalen bedrag. In totaal lopen er drie fiscale aanklachten tegen de ex-koning. De eerste, vanwege illegale betalingen aan een Spaans consortium bij de aanleg van de hogesnelheidstrein tussen Medina en Mekka in Saoedi-Arabië. De tweede vanwege het beschikken over geld van een Mexicaanse zakenman en de derde vanwege het bezit van vermeende vennootschappen in het belastingparadijs Jersey.

Aangifte

Volgens goed ingelichte kringen heeft de aangifte betrekking op het gebruik van creditcards door de koninklijke familie die gekoppeld zijn aan de troebele gelden van de Mexicaanse zakenman Allen Sanginés-Krause. De bankpassen waren een schenking en werden gebruikt voor meer dan 120.000 euro, maar zijn niet aan de belastingdienst opgegeven. Dit wordt beschouwd als een fiscaal misdrijf waarop maximaal vijf jaar gevangenisstraf staat.

Tot september 2019 had Juan Carlos de tijd om aangifte te doen van de schenking. Met dit initiatief probeert zijn advocaat Sanchez-Junco nu, nog voordat er een belastinginspectie of een dagvaarding volgt wegens vermeende belastingfraude of het witwassen van geld, het lopende onderzoek bij de Openbaar Ministerie te neutraliseren.

Slaagt Sanchez-Junco erin om de creditcardzaak met een boete te deactiveren, dan zou dat een belangrijke stap vooruit zijn in het oplossen van de hangende zaken bij het O.M. tegen de ex-koning.

De prijs van de regularisatie is echter niet mals, aangezien de te betalen boete ongeveer 50 procent van de waarde van de goederen en rechten zou bedragen, waar dan nog een toeslag van 20 procent bij opgeteld wordt voor aangifte buiten de termijn en een getuigenisstraf van rond de 1.500 euro. Met andere woorden, een boete die het grootste deel van de betreffende waarde beslaat.

Of Juan Carlos deze boete moet betalen hangt af van de uitspraak van het Hof van Justitie van de EU of de procedure wordt gevolgd die in 2012 door de toenmalige minister van Financiën is ontworpen.

Bij gebrek aan bewijs…

Verder hoopt de advocaat dat de zaak rond de hogesnelheidstrein in Mekka uiteindelijk wordt opgeborgen in het archief, omdat deze gebeurtenissen teruggaan tot 2012, toen Juan Carlos I nog onschendbaar was.

Ook de onderzoeken over de connectie van Juan Carlos met vermeende bedrijven in het belastingparadijs Jersey hebben volgens een rapport van de preventiedienst tegen het witwassen van geld van het Spaanse ministerie van Economische Zaken (Sepblac) nog geen concrete bewijzen opgeleverd.

Dit vind je misschien ook leuk