Spanje hoort bij de landen met de minste verloren schooldagen

door admin
Spanje hoort bij de landen met de minste verloren schooldagen

Dat blijkt uit een rapport dat de OESO afgelopen donderdag heeft gepresenteerd aan de EU. In 2020 bleven de scholen in Spanje ondanks de pandemie meer dagen open dan in andere landen; in het eerste kwartaal van dit jaar nam dit positieve verschil zelfs nog verder toe. Terwijl in bijna alle Europese landen de schooldeuren op enig moment wel dicht bleven, gingen de Spaanse kinderen het hele eerste kwartaal naar school.

Docenten gevaccineerd en goede ventilatie

Volgens deskundigen is dit mede het gevolg van het gevoerde vaccinatiebeleid in Spanje. Daarin is het onderwijzend personeel als essentiële beroepsgroep aangewezen en kregen docenten prioriteit in de vaccinatiecampagne. Bovendien zou ook het Spaanse klimaat een handje hebben geholpen en kon er in de wintermaanden voldoende worden geventileerd tijdens de les. Dat resulteerde erin dat geen enkele school in het vierde kwartaal van het vorig jaar de leerlingen thuisliet. 

Van de 30 landen die de OESO onderzocht, hoort Spanje bij de tien landen met de minst verloren schooldagen in 2020. Dat waren er gemiddeld rond de 50. De overige negen landen die vorig jaar relatief veel schooldagen hadden, scoorden dit jaar echter slechter dan Spanje. Zo waren de scholen in Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Ierland en Engeland dit jaar een zekere periode gesloten. Frankrijk besloot afgelopen woensdag nog de scholen opnieuw te sluiten. 

Belang van fysiek onderwijs breed gedeeld

Afgezien van vaccinatie van docenten en de goede ventilatiemogelijkheden, heeft ook Spanjes strikte coronaprotocol geholpen de deuren van de scholen op te houden. Zo is het dragen van een mondkapje verplicht voor alle leerlingen vanaf zes jaar oud, wordt de sociale afstand overal in acht gehouden en gaat de hele klas in quarantaine op het moment dat zich een besmetting voordoet. Ook bestond er in Spanje brede consensus over het belang van fysiek onderwijs. Deze werd versterkt door de slechte ervaring met het online-onderwijs tijdens de eerste noodtoestand in het voorjaar en de felle kritiek die geuit werd op de sluiting van de scholen in de laatste fase het schooljaar, terwijl de horeca wel weer openging. 

Scholen blijven open

Volgens epidemioloog en kinderarts Quique Bassat is het niet waarschijnlijk dat de scholen in Spanje nog dicht zullen gaan vanwege de coronapandemie. De situatie zal niet snel nog slechter worden dan deze geweest is, en het belang van fysiek onderwijs wordt zoals gezegd breed gedeeld. Volgens Bassat is er momenteel geen wetenschappelijk bewijs dat de nieuwe virusvarianten bij kinderen besmettelijker zou zijn, en is er dus geen reden om kinderen thuis te houden. 

Dit vind je misschien ook leuk