Vijf jonge Spanjaarden in top 50 uitblinkers nieuwe culinaire generatie

door admin
Vijf jonge Spanjaarden in top 50 uitblinkers nieuwe culinaire generatie

Vijf Spanjaarden, de wetenschappers Maitane Alonso en Marc Coloma en producenten Clara Díez, Ion en Mikel Zapiain staan op de 50 Next-lijst als leiders van de volgende culinaire generatie. Hun namen doen misschien nog geen belletje rinkelen, maar ze maken furore in culinaire kringen en zullen toonaangevend worden. 

Wereldwijd 

Aan deze eerste editie namen 24 vrouwen, 19 mannen en 7 groepen deel uit 34 landen van de vijf continenten. In tegenstelling tot de andere lijsten die de organisatie publiceert, is deze 50 Next-lijst geen ranglijst. Hier wordt gekeken naar zeven categorieën die te maken hebben met gastronomie, zoals productie, technologie, onderwijs, creatieve industrieën, wetenschap, gastvrijheid en activisme. 

Diversiteit 

De finalisten zijn met hulp van het Baskisch Culinair Centrum, op basis van ‘hun algemene bijdrage aan de gastronomie en hun potentieel om positieve veranderingen in de sector teweeg te brengen’ geselecteerd uit ongeveer 700 kandidaten. Tot de finalisten behoren onder andere, naast de Spanjaarden, ook de Australische chef-kok Josh Niland – een expert in het rijpen van vis, die tijdens de laatste editie van Madrid Fusion won -, de Filippijnse Cherrie Atilano, een voorvechtster van progressieve landbouw geleid door vrouwen, de Ghanese technologische vernieuwer Isaac Sesi en de Mexicaanse Claudia Albertina Ruiz, een pionier in het behoud van de culinaire tradities van Chiapas. 

Interesse van de NASA

De jongste op de lijst is de Baskische studente geneeskunde Maitane Alonso Monasterio, die op 20-jarige leeftijd zelfs de aandacht van de NASA heeft getrokken met haar revolutionaire systeem om voedsel te bewaren. Zij is ingedeeld in de categorie ‘innoverende wetenschappers’, net als de Catalaan Marc Coloma, oprichter van de start-up Heura, die vlees op plantaardige basis ontwikkelt. 

In de rubriek v ‘producenten die de kaders veranderen’ komen drie Spaanse namen voor. Clara Díez uit Madrid, die met haar kaasmakerij Formaje het ambachtelijke werk van kleine producenten en veehouders weer eer wil aandoen en Ion en Mikel Zapiain uit Guipuzcoa, de jongste generatie van een ‘cidersprookje’ dat teruggaat tot de 16e eeuw, die door hun opgebouwde kennis en ervaring tot de meest innoverende beloftes in de sector kunnen behoren. 

Gevolgen van de pandemie 

Vanwege de pandemie heeft de organisatie besloten dit jaar alleen deze nieuwe lijst van jonge talenten te publiceren. Omdat de internationale jury niet kan reizen en veel haute- cuisinerestaurants gesloten zijn, vervalt de lijst met 50 beste restaurants voor 2020, en waarschijnlijk ook voor 2021. Sinds het Franse restaurant Mirazur in 2019 tot de nummer 1 van de wereld werd gekroond, heeft de sector een tumultueuze tijd doorgemaakt die veel bedrijven heeft gedwongen te sluiten of om te schakelen naar informelere formules. Dat betekent dat er nogal wat veranderingen op de ranglijst te verwachten zijn. 

Gala

‘Nu de culinaire wereld worstelt om te herstellen van de verwoestende gevolgen van de pandemie, is het belangrijker dan ooit dat wij degenen die strijden voor een betere toekomst voor de gastronomie steunen en erkennen”, zei directeur van 50 Best William Drew. Hoewel de 50 Next-lijst online werd gepresenteerd, is het de bedoeling dat de winnaars elkaar begin 2022 in Biskaje zullen ontmoeten tijdens een live-ceremonie, die de opvolger zal zijn van het 50 Best-gala dat in 2018 in Bilbao plaatsvond.

Dit vind je misschien ook leuk