Spanje heeft in juni het groene digitale EU-vaccinatiepaspoort

door admin
Spanje heeft in juni het groene digitale EU-vaccinatiepaspoort

Evenzo bevestigde zij dat vanaf 20 mei de mobiliteitsbeperkingen tussen landen buiten de EU ‘versoepeld’ kunnen zijn. Hierdoor zou Spanje toeristen uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Azië kunnen ontvangen. Dit alles als de nieuwe taxonomie die door de EU wordt overwogen om toeristen te ontvangen die zijn gevaccineerd wordt goedgekeurd. Er zullen bovendien 10 ‘pilot’ bestemmingen in Spanje worden ingericht om de certificaten te testen. 

De minister deed deze uitspraken in Alicante, tijdens het Alicante + Europe-forum en verklaarde daar ook dat de mobiliteit tussen landen hervat zou kunnen worden aangezien er al 19 miljoen doses zijn toegediend in Spanje, waarmee het nabije toekomstscenario op toeristisch gebied toch wat optimistischer wordt. 

Maroto sprak erop te vertrouwen dat Spanje de helft van de in totaal 84 miljoen buitenlandse toeristen van recordjaar 2019 gedurende de rest van het jaar kan terugkrijgen ‘als het vaccinatietempo wordt gehandhaafd’ en als het digitale groene reiscertificaat van de EU in juni gereed is.

Toerisme hervat

Volgens de minister is het ‘goed nieuws’ voor Spanje dat zowel het binnenlandse als buitenlandse toerisme wordt hervat. Ze deed wel een beroep op de ‘verantwoordelijkheid’ van de samenleving omdat het einde van de alarmtoestand niet betekent dat het virus is verslagen. ‘Wel staan ​​we op het punt het te verslaan omdat de vaccinatie snel vordert, maar we moeten de dingen nog steeds goed doen om te voorkomen dat we stappen terug moeten doen’.  

Met betrekking tot de komst van toeristen uit het Verenigd Koninkrijk legde Maroto uit dat in dit opzicht de goedkeuring van het Europese reiscertificaat vóór juni van groot belang is. Tevens is daarop de aanbeveling 912 van invloed waarmee wordt toegestaan dat de restricties voor landen buiten de EU worden versoepeld. 

“Op dit moment wordt hard gewerkt aan de groene kaart en we hopen dat deze rond 20 mei zal worden goedgekeurd, zodat ook Britten weer naar Spanje kunnen reizen”, zei Maroto, die eraan toevoegde dat deze maatregel afhangt van of het VK besluit zijn inwoners na een jaar toe te staan ook naar het buitenland te reizen. 

Evenzo benadrukte de minister dat Spanje ‘moet werken’ om binnen ‘het groene verkeerslicht’ te blijven en verduidelijkte dat de kleuren van het verkeerslicht mogelijk per gebied in Spanje vastgesteld kunnen worden op basis van de virusincidentie na de onderhandelingen daarover met het Verenigd Koninkrijk.

Pilot-bestemmingen

Vanaf mei zullen er tien Spaanse proefbestemmingen zijn om het gebruik van de groene reiscertificaten te kunnen testen. Welke dat worden is nog niet bekend. 

Op de vraag of de regering ten slotte ‘wederkerigheid’ met gezondheidsmaatregelen van landen als het Verenigd Koninkrijk zal eisen, antwoordde minister Maroto dat het ‘noodzakelijk’ is om de internationale mobiliteit te herstellen en dat hieraan binnen de EU hard wordt gewerkt om de ‘internationale mobiliteit veilig te stellen’.

“Vaccinatie stelt ons in staat om tot op zekere hoogte mobiliteitsbeperkingen te versoepelen, maar met beveiligingselementen zoals protocollen die helpen deze veilige maatregelen te garanderen met negatieve PCR-tests of door vaccinatie”, aldus Maroto.

Dit vind je misschien ook leuk