Zwarte week in Spanje met 7 dodelijke slachtoffers gendergeweld

door admin
Zwarte week in Spanje met 7 dodelijke slachtoffers gendergeweld

Het meest recente slachtoffer betreft een 35-jarige vrouw uit Zaragoza die om het leven werd gebracht. De dader is zeer waarschijnlijk haar ex-partner (31) die al een straatverbod had. Aan het begin van vorige week werd een vrouw in Asturië vermoord door haar ex-man. Later werd een vrouw, die een paar maanden zwanger was, samen met haar zoontje om het leven gebracht op Mallorca. Ook zijn vorige week twee vrouwen vermoord in Catalonië.

Schokkende cijfers 

De Spaanse nieuwssite Radiocable.com schreef op maandag dat er dit jaar in totaal 14 vrouwen zijn omgekomen door gendergeweld. Sinds dat de statistieken in 2003 worden bijgehouden staat het totale aantal op 1.092 vrouwen en kinderen die zijn vermoord, veelal door een (ex-)partner, vader of nieuwe relatie van de moeder.

De Spaanse nieuwssite El Huffington Post schreef maandag over de belangrijkste cijfers uit een vijfde jaarverslag over geweld tegen vrouwen in Spanje. Sinds 2013 zijn er 309 kinderen wees geworden nadat hun moeder om het leven werd gebracht door een man, in veel gevallen iemand uit de nabije omgeving.

Spanje moet beschermingsmaatregelen moderniseren

Aan het einde van deze week liet minister Montero van Gelijkheid op Twitter weten dat ze een nationaal verdrag afkondigt tegen gendergeweld: “Wij reactiveren het politieke, sociale en institutionele engagement tegen geweld tegen vrouwen. We lanceren een moderniseringsplan om betere en snellere hulp te kunnen geven om deze vrouwen te bereiken.”

Minister Irene Montero strijdt al langer tegen gendergeweld en presenteerde in september 2020 cijfers over geweld tegen vrouwen.

Vrouwen onvoldoende beschermd

Niet alleen minister Montero sprak zich de afgelopen dagen hard uit tegen gendergeweld. Andere politici zoals Victoria Rosell, regeringsafgevaardigde voor Gendergeweld, vielen haar bij en verklaarden aan diverse Spaanse media dat de beschermingsprotocollen in Spanje moeten worden verbeterd omdat ze vaak sterk zijn verouderd en in de praktijk onvoldoende effectief blijken.

Dit vind je misschien ook leuk