Thuiswerken in Spanje bespaart tot 4 miljoen ton aan CO2-uitstoot

door admin
Thuiswerken in Spanje bespaart tot 4 miljoen ton aan CO2-uitstoot

Dit schreef de Spaanse nieuwssite silicon.es eerder deze maand. Het thuiswerken is een middel dat in eerste instantie tijdens de coronapandemie werd ingezet om reisbewegingen – en daarmee besmettingen – te voorkomen. Het volhouden van deze manier van werken heeft klaarblijkelijk een enorm positief effect op het milieu.

Iedere thuiswerker kan 599 kilo CO2-uitstoot besparen per jaar

In opdracht van Carbon Trust, een onafhankelijke partnerorganisatie die bedrijven helpt te verduurzamen, heeft het Vodafone Institute for Society and Communication een onderzoek laten uitvoeren. Uit schatting binnen dit onderzoek blijkt dat Spanje in de toekomst bijna 4 miljoen ton aan CO2-uitstoot per jaar kan besparen dankzij het werken op afstand. Per medewerker die thuiswerkt komt dit neer op 599 kilo CO2 per jaar.

34 procent Spaanse banen kan op afstand

34 procent van de banen in Spanje (in totaal 6,52 miljoen banen) kan op afstand worden gedaan met gemiddeld 2,8 thuiswerkdagen per week. Dit betekent niet alleen minder woon-werkverkeer maar ook een lagere uitstoot van de betreffende bedrijfsterreinen.

Deze besparing bleek eerder al tijdens de eerste periode van de pandemie tussen maart 2020 en het begin van 2021. Toen hadden Spanjaarden gemiddeld 3,6 thuiswerkdagen per week. Hierdoor werd maar liefst 890 kilo CO2 per werknemer bespaard.

Airco voor elke werknemer minder efficiënt dan op kantoor

Een kanttekening binnen dit onderzoek is wel dat er rekening moet worden gehouden met het verbruik van koelsystemen tijdens de warme zomermaanden in Spanje. Het gebruik van airco’s in kantoorpanden blijkt efficiënter dan die in woningen; de uitstoot is 3,49 kilo CO2 per dag op kantoor tegenover 5,78 kilo CO2 per dag bij een thuiswerkende medewerker.

Ruim 12 procent Spanjaarden werkt thuis sinds Covid-19

De Spaanse nieuwssite Xataka.com meldt dat tijdens de coronapandemie gemiddeld 12,3 procent van de Spanjaarden heeft thuisgewerkt. Tijdens het eerste kwartaal van 2021 lag dit percentage op 11,2 procent, ruim 2,1 miljoen Spanjaarden die meer dan de helft van zijn contracturen thuis heeft gewerkt. Voordat het coronavirus zijn intrede deed, werkte tussen de 3,6 en 4,8 procent van de Spanjaarden vanuit huis. Deze cijfers blijken uit een rapport van het Ministerie van Economische Zaken en Digitale Transformatie.

Uit dit rapport bleek ook dat inmiddels veel werkende Spanjaarden de weg naar kantoor weer hebben gevonden. In het tweede kwartaal van 2020, tijdens een van de coronapieken, werkte namelijk 16,2 procent van de Spanjaarden thuis. Met het percentage van 12,3 procent plaatst Spanje zich tussen het gemiddelde van andere EU-landen, maar scoort Spanje een stuk lager in vergelijking met landen zoals Finland (25,1% thuiswerkers) en Luxemburg (23,1% thuiswerkers).

Uit verdiepend onderzoek blijkt dat vrouwen – en specifiek moeders – vaker thuis werken dan mannen. Ook wordt er in Madrid, Catalonië en Asturië meer thuisgewerkt dan in andere Spaanse regio’s.

Dit vind je misschien ook leuk