Spanje hoort bij Europese landen met hoogste vaccinatiebereidheid

door admin
Spanje hoort bij Europese landen met hoogste vaccinatiebereidheid

Anders is dat in landen als Frankrijk en Griekenland, waar het zorgpersoneel met het oog op de stijgende besmettingscijfers nu verplicht wordt zich te laten vaccineren. In Frankrijk is nog maar 60 procent van de zorgprofessionals gevaccineerd, in Spanje is dat rond de 98 procent. In het Hospital Virgen del Rocío in Sevilla heeft zelfs meer dan 99 procent van de 9000 werknemers zich vrijwillig laten vaccineren. 

Eigen-keuze-principe 

Minister Darias van Volksgezondheid vindt de eigen keuze een van de belangrijkste principes bij de vaccinatiecampagne die afgelopen december van start ging in Spanje. Omdat de vaccinatiebereidheid onder zorgmedewerkers zo hoog is (per regio variërend van 88 tot 100 procent), kan Spanje vasthouden aan dit eigen-keuze-principe. Binnen Europa hoort Spanje zelfs bij de koplopers als het gaat om de hoogste vaccinatiebereidheid onder de bevolking. 

Toch vinden deskundigen dat het maximale moet worden gedaan om de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk te krijgen. Dat het anders toch mis kan gaan bleek wel afgelopen mei, toen in een verpleeghuis in Esponellà (Gerona) een volledig gevaccineerde vrouw kwam te overlijden na een besmetting met het coronavirus. Van de 37 zorgmedewerkers hadden er op dat moment 17 het vaccin geweigerd. Zo zijn er meer voorbeelden geweest van instellingen waar het virus toch zijn weg kon vinden omdat niet alle medewerkers waren gevaccineerd. 

Uitzondering op de regel

Nu hoeft alleen in uitzonderlijke gevallen nog gekeken te worden naar een oplossing als blijkt dat te veel medewerkers niet zijn gevaccineerd. Zo kwam het regiobestuur van de Balearen met een verordening die vaccinatie verplichtstelt voor een gegeven bevolkingsgroep als de situatie daar aanleiding toe geeft. Tot nu toe is dat nog niet aan de orde geweest. 

Alleen de regio Galicië verkiest algemene vaccinatieverplichting boven het eigen-keuze-principe. Afgelopen maart diende het regiobestuur dit voorstel in bij het grondwettelijk hof, maar het ministerie van Volksgezondheid ging hiertegen in beroep. De toenmalige regeringswoordvoerder María Jesús Montero liet weten dat fundamentele burgerrechten alleen mogen worden beperkt met een nationale wetswijziging. Alle andere regio’s zijn het met het ministerie eens dat iedere verandering die een regiobestuur wil doorvoeren eerst moet worden voorgelegd in de interterritoriale gezondheidsraad. 

Dit vind je misschien ook leuk