Spaanse jongeren willen in gesprek met politici en meebouwen aan toekomst

door admin
Spaanse jongeren willen in gesprek met politici en meebouwen aan toekomst

De Spaanse jongeren willen gehoord worden door de politiek en meedenken over de toekomst. In het onderzoek staan niet alleen de belangrijkste zorgen van de Spaanse jongeren maar ook 40 eisen voor de toekomst – gegroepeerd per thema – die aan de politieke vertegenwoordigers van Spanje moeten worden overgebracht.

Het onderzoek is in het tweede kwartaal van 2021 gehouden onder jongeren die in 51 grote, middelgrote en kleine gemeenten in alle 17 autonome gemeenschappen van Spanje wonen. Een overzicht van de uitkomsten: 

Politiek, inclusie en genderongelijkheid

Verder voelt 87% van de jongeren zich door geen enkele politieke partij vertegenwoordigd, voelt 51% zich meer geïntegreerd binnen sociale netwerken dan daarbuiten en is 93% van mening dat de algemene aanpak van het huidige openbare onderwijssysteem moet worden verbeterd om het aan hun toekomstige behoeften aan te passen. Zij stellen voor een groter budget voor onderwijs uit te trekken, seksuele-educatieprogramma’s op scholen in te voeren en de voorwaarden voor stages in bedrijven en organisaties te verbeteren. 

92% geeft aan zeer bezorgd te zijn over sociale problemen, met name genderongelijkheid tussen mannen, vrouwen, trans-, non-binaire, androgyne en genderfluïde mensen. 53% is bereid zich in te zetten om bij te dragen aan de sociale verandering die Spanje nodig heeft. 

Ook roepen de jongeren op tot een ‘verbod’ op politieke formaties die haat propageren, tot het creëren van stabiele ruimten voor een dialoog tussen de generaties die rekening houden met de zorgen en behoeften van jongeren, en tot het verlenen van prioriteit aan de bestrijding van corruptie. 

Werkgelegenheid en huisvesting

93% van de ondervraagden zegt dat het werkaanbod voor jongeren tussen 18 en 25 jaar zeer laag is en een op de drie ondervraagden noemt huisvesting als een van zijn grootste zorgen. Jongeren vragen onder meer dat een einde wordt gemaakt aan de onzekerheid van tijdelijke contracten, dat de pensioengerechtigde leeftijd wordt vervroegd om generatievervanging te bevorderen, dat bedrijven subsidie krijgen om jongeren aan te nemen zonder ervaring en dat de huurprijzen worden gereguleerd.      

Wat sociale rechtvaardigheid betreft, stellen zij voor een einde te maken aan de loonkloof tussen mannen en vrouwen en gewelddadige en om haatdragende taal ‘te verbieden’, zowel op social media als in de parlementaire sfeer.  

Milieu en volksgezondheid

Wat het milieu betreft, pleiten zij ervoor de meest vervuilende bedrijven te bestraffen, het milieueffect op te nemen in de etikettering van consumentenproducten en de kringloopeconomie te bevorderen. 

Op het gebied van de volksgezondheid tegenover de pandemie is men het erover eens dat het vaccinatieproces tegen Covid-19 moet worden versneld en dat de publieke geestelijke gezondheidszorg moet worden uitgebreid, zodat alle jongeren toegang hebben tot kwaliteitszorg. 

Wat hun bezorgdheid over de pandemie betreft, tonen de ondervraagde jongeren zich betrokken bij de gezondheidscrisis, aangezien 89% bereid zou zijn hun bewegingsvrijheid te beperken en bijna de helft (43%) van mening is dat de overheid de bevolking moet dwingen zich te laten vaccineren. 

Vluchtelingenbeleid

Op Europees niveau roepen zij op tot de uitvoering van een nieuw immigratie- en vluchtelingenbeleid waarin de mensenrechten op de eerste plaats komen, en tot de versterking van een gemeenschappelijk Europees onderwijsstelsel dat een snelle validering van beroepsopleidingsdiploma’s mogelijk maakt.  

Onvrede

De jongeren hebben behoefte aan fatsoenlijke levensomstandigheden en willen door de politiek worden gehoord. Er is nu in Spanje sprake van een generatie die de toekomst niet hoopvol tegemoet ziet en weet dat het leven minder comfortabel zal zijn dan dat van eerdere generaties.

De resultaten laten zien dat Spaanse jongeren worden getroffen door onzekerheid en materiële instabiliteit, maar ook door onvrede met een wereld waarin volwassenen centraal staan en waarin geen rekening met hen wordt gehouden. Zij willen de teugels in handen nemen, hun stem verheffen en actief deelnemen aan de opbouw van morgen. Ze zien duidelijk dat als zij niet aan hun toekomst bouwen, anderen dat wel voor hen zullen doen. 

Dit vind je misschien ook leuk