Barcelona krijgt leiding over Europees klimaatnetwerk C40

door admin
Barcelona krijgt leiding over Europees klimaatnetwerk C40

Zij neemt het stokje over van burgemeester Sadiq Khan van Londen. Colau gaat het voorzitterschap delen met Giuseppe Sala, burgermeester van Milaan en lid van de raad van bestuur. De C40 staat wereldwijd onder leiding van Eric Garcetti, burgermeester van Los Angeles en onlangs door Joe Biden benoemd tot ambassadeur van Amerika in India. 

Bij de C40 Cities Climate Leadershipgroup zijn wereldwijd 97 steden aangesloten waar in totaal 700 miljoen mensen wonen en die samen 25 procent van de wereldeconomie vertegenwoordigen. Het stedennetwerk streeft ernaar de klimaatdoelen uit het Akkoord van Parijs te halen en daarmee verdere opwarming van de aarde te voorkomen. 

Succesvolle projecten in Barcelona

De gemeente Barcelona ziet de benoeming van Colau als erkenning van haar inzet om de stad schoon te houden en interpreteert deze als een voorbeeldfunctie voor andere grote Europese steden. 

Zo introduceerde zij de succesvolle ‘Supermanzanas’, wijken waar straten en pleinen voorzien worden van tuinen en parken en verkeer wordt geweerd. Met haar Plan Clima de Barcelona wil Colau in 2030 per inwoner 45 procent minder CO2-uitstoot realiseren. Dit plan werd uitgeroepen tot beste initiatief van de grote Europese steden, toegekend door een groep van meer dan 7 duizend lokale autoriteiten van 51 Europese regio’s.

Met de campagnes Protejamos las Escuelas en Plan de Movilidad Urbana beoogt de gemeente het gemotoriseerde particuliere verkeer te reduceren met 25 procent. Met eerstgenoemd project realiseert Colau een veilige en schone omgeving voor leerlingen van 150 scholen in de stad. 

Verdieping Europees klimaatbeleid

Als huidige Wereldhoofdstad voor Duurzaam Voedsel wil Barcelona de C40-steden stimuleren hun voedselmodel te herzien en te verduurzamen. “Wij zijn zeer verheugd en vereerd met de erkenning van de C40, het belangrijkste stedennetwerk in de strijd tegen de klimaatverandering. Wij nemen het vicevoorzitterschap op ons met de belofte het Europese klimaatbeleid te verdiepen. Ons Plan Clima is al erkend als het beste van Europa”, liet burgermeester Colau weten. 

Leefbaar

Verder liet Colau weten door te zullen gaan met de Supermanzanas en al in de komende jaren het gemotoriseerde verkeer met een kwart terug te zullen brengen. Dat gebeurt niet alleen uit klimaatoogpunt, maar ook om de stad mooier, gezonder en stiller, kortom leefbaarder te maken.  

Calau benadrukte de urgentie van stedelijk klimaatbeleid en haalde daarvoor als voorbeeld de recente overstromingen in Duitsland en de extreme hitte in Canada aan. “Gemeenten moeten wereldleiders onder druk zetten de klimaatdoelen te halen. De urgentie is groot. We zetten ons leven op het spel, niet alleen het leven in de toekomst, maar ook dat van onze kinderen”. 

Dit vind je misschien ook leuk