Helft van alle twintigers in Spanje heeft eerste vaccinatie gehad

door admin
Helft van alle twintigers in Spanje heeft eerste vaccinatie gehad

Dat is de leeftijdscategorie waarbinnen zich de meeste coronabesmettingen voordeden tijdens de vijfde epidemiologische golf. Inmiddels heeft zeker de helft van hen in ieder geval één vaccinatie gekregen. Ook de tweede vaccinatieronde voor alle dertigers en veertigers wordt in Spanje momenteel afgerond. 

Aan een tekort aan beschikbare vaccins zal een mogelijke vertraging in het vaccinatieritme niet liggen. Met extra aankoop van Pfizer-vaccins en een grotere levering van Moderna-vaccins zijn deze maand zo’n 15 miljoen doses vaccin beschikbaar. Daarbij moeten ook de Janssen-vaccins nog worden opgeteld, die bestemd zijn voor de 40-plussers. Al met al is de bevoorrading in Spanje nog nooit zo groot geweest als in deze maand. 

Spanje nog steeds bij koplopers vaccinatiegraad

Nog steeds hoort Spanje bij de landen met de hoogste vaccinatiegraad. Nu is 57,2 procent van de inwoners volledig gevaccineerd, 67,8 procent heeft tenminste één prik gekregen.

Van de 50 dichtstbevolkte landen ter wereld is alleen in Canada de vaccinatiegraad hoger. Het is echter niet onwaarschijnlijk dat in Spanje nu hetzelfde gaat gebeuren als in andere landen, namelijk dat het vaccinatietempo sterk afneemt als meer dan de helft van de bevolking gevaccineerd is. Door de vakantieperiode zijn er minder mensen in eigen land en jongeren hebben minder haast met halen van hun prik omdat voor hen de gevolgen van covid-19 minder groot zijn. Daarbij zijn veel jongeren tussen de 16 en 29 jaar besmet geraakt met het coronavirus en zij moeten daarom 6 maanden wachten op hun vaccinatie.

Tieners 

De meeste autonome regio’s zijn inmiddels ook al gestart met het vaccineren van tieners. Op de Balearen zijn ze met deze leeftijdsgroep het verst gevorderd, daar is nu 45,3 procent van de 12 tot en met 19-jarigen (één keer) gevaccineerd. Op de Canarische Eilanden, in Aragón, Ceuta en Melilla ligt dit percentage boven de 20 procent. In Cantabrië, Castilië en León, Valencia, Extremadura, Galicië, La Rioja en Murcia daarentegen is niet meer dan 5 procent van de tiener gevaccineerd. 

Voorzichtig positief

Het algemene beeld in Spanje is voorzichtig positief te noemen: terwijl het percentage gevaccineerde inwoners stijgt, daalt langzaam het aantal nieuwe besmettingen. Afgelopen maandag was de incidentie in Spanje 673 (per 100 duizend inwoners), dat is een afname van 27 vergeleken met een week geleden. De dalende tendens blijkt stabiel, maar de cijfers zijn nog steeds te hoog en alle regio’s bevinden zich nog in de fase ‘extreem risico’.

Ook in de ziekenhuizen is daling die vorige week inzette nog niet terug te zien. Het aantal ziekenhuisopnames, zowel op gewone als op ic-afdelingen, blijft toenemen, maar de toename gaat in de afgelopen week wel minder snel dan in de week daarvoor. De verwachting is dat de daling van het aantal ziekenhuisopnames binnen enkele weken zal inzetten. 

Dit vind je misschien ook leuk