Klachten van passagiers over cruiseschip in Valencia met corona-positieven

door admin
Klachten van passagiers over cruiseschip in Valencia met corona-positieven

De 17-jarige Julen en zjin moeder Charo zijn positief getest en zitten nu met het hele gezin in quarantaine in een hotel in Valencia. “Het is een ontvoering”, klaagt de vrouw in de krant 20Minutos, die geen opties krijgt om terug te keren naar hun huis in Catalonië om daar de quarantaine te beëindigen. De omstandigheden zijn slecht, de kamer wordt niet schoongemaakt, de ventilatie werkt niet goed en Julen is behoorlijk ziek.

Inmiddels stellen de passagiers aan de kaak dat het cruiseschip geen maatregelen tegen het coronavirus had getroffen. “Veel hydroalcoholisch gel overal, maar weinig beveiliging of zicht op samenkomsten van teveel mensen”, zegt Sergio, een van de andere getroffenen.

Sergio Asensio, 33, zag het al bij het inschepen. Vooraf had hij de capaciteit van de boot willen weten omdat hij ‘niet het risico wilde lopen zijn gezin in gevaar te brengen’. Volgens het bedrijf zou deze niet meer dan 50 procent bedragen. Toen Asensio echter de boot in de haven zag, besefte hij direct dat het om veel meer passagiers ging. Inmiddels is door MSC bevestigd dat de capaciteit uiteindelijk 75 procent was. 

Samenkomsten in alle delen van het schip

De effecten daarvan werden duidelijk toen de 500 meter lange boot naar Italië vertrok: Grote groepen mensen bij het zwembad. ’s Avonds was het te druk als de eetzaal in een discotheek veranderde. De tafels daar stonden amper op tien centimeter uit elkaar en mensen waren allemaal zonder masker. Ook bij het buffet stonden ze te dicht op elkaar. Sergio laakt het feit dat vooral de ruimten op het schip voor jongeren vol waren. Er kwamen daar tot 100 tieners bij elkaar, dansend en zingend en zonder masker.

Sergio dacht erover om de reis te annuleren, maar zou 70 procent van zijn reissom kwijtraken. Het bedrijf stond ook niet toe om in een andere haven dan waar hij aan boord ging het schip te verlaten. Vragend om een klachtenformulier bij de receptie kreeg hij alleen een ‘normaal vel met lijnen’ met de mededeling dat de officiële ‘hoja de reclamación’ nog op het kantoor zou liggen, zoals moet volgens de wet van Malta.

20Minutos heeft contact geprobeerd op te nemen met MSC voor hun kant van het verhaal, maar de persafdeling heeft tot nu toe nog niet gereageerd.

Opsluiting van het schip

Julen is 17 jaar en zit met zijn hele gezin in quarantaine in een hotel in Valencia. “Vanaf het moment dat we positief werden getest moesten we naar twee kamers die door een deur met elkaar verbonden zijn waar we niet meer uit mogen. Een voor Julen en een voor mij, mijn man en Julens broertje”, zegt moeder Charo. 

Julen is niet de enige gevangene. De 7 of 10 kinderen die nauw contact met hem hadden, verblijven ook in de kamers. Sergio begrijpt niet waarom niet alle passagiers worden getest. 

Hoewel Julen en zijn gezin aanvankelijk in Barcelona van boord zouden gaan, laat de bemanning hen bij aankomst in Valencia weten dat de autoriteiten hebben besloten dat zij in een hotel in Valencia tien dagen in quarantaine moeten.

“Mijn man is volledig ingeënt en is negatief, volgens de wet mag hij weg, hij hoeft niet in quarantaine. Maar in het hotel zeiden ze nee, dat hij 10 dagen moest worden opgesloten. Dus mijn man zei dat hij naar buiten zou gaan, maar ze vertelden hem dat als hij dat deed, de politie gebeld zou worden. En hij gaat niet naar buiten omdat hij alleen in een kamer is met onze andere zoon” zegt Charo, die samen met Julen in een kamer zit.

“Ik heb het ministerie van Gezondheid, 112, de politie, de Generalitat, en 112 in Catalonië gebeld … Ze vertellen ons dat we op geen enkele manier naar huis kunnen gaan. Ik denk dat het duurder is om ons hier tien dagen in twee kamers te hebben, volpension, dan ons per ambulance of zo naar huis te brengen”, zegt Charo. “Het is een ontvoering”.

Passagiers dienen klacht in

Van zijn kant gaat Sergio samen met andere passagiers een klacht indienen tegen MSC-cruises. Er zijn al verschillende individuele klachten, maar nu bereiden ze zich voor om nog twee gezamenlijke rechtszaken aan te spannen.

Sergio vertelt dat toen hij het schip verliet, agenten papieren vroegen aan de bemanning, maar de managers weigerden dat waarop een rel ontstond. Uiteindelijk was het Sergio die naar de politie ging: “De Guardia Civil vertelde me dat ze verrast waren door het capaciteitsprobleem, omdat ze 2.300 passagiers hadden geregistreerd terwijl de capaciteit van het schip met werknemers en pasagiers ongeveer 5.700 passagiers bedraagt. Met 75 procent van de capaciteit zou het gaan om 4.300 passagiers. En ik zeg je dat er meer dan 4.000 passagiers waren. 

Dit vind je misschien ook leuk