Verplichte vaccinatie op Canarische Eilanden mogelijk met nieuw decreet

door admin
Verplichte vaccinatie op Canarische Eilanden mogelijk met nieuw decreet

Het bestuur van de socialistische Ángel Víctor Torres heeft een wetsdecreet goedgekeurd dat hem in staat stelt te beslissen in welke activiteiten en werkgebieden een diagnostische test met een negatief resultaat of een certificaat van een volledige vaccinatie vereist zal zijn.

Bronnen van de Canarische regering leggen uit dat dit geen feitelijke verplichting is, omdat dat onder de bevoegdheden van de staat valt, maar het gaat om wetgevend voorbereidend werk in het geval de centrale regering uiteindelijk besluit om mensen in bepaalde beroepsgroepen te dwingen zich te laten vaccineren.

Zoals Torres heeft uitgelegd, wordt het decreet maandag gepubliceerd in het Staatsblad van de Canarische Eilanden en naar het regionale parlement gestuurd waar het wordt verwerkt met de mogelijkheid om amendementen van andere fracties op te nemen.

Vanaf maandag is de Canarische regering dan bevoegd om volledige vaccinatie of een negatieve PCR te eisen voor bepaalde werknemers in de publieke en private sector. Deze bevoegdheid kan de regering dan nog niet in de praktijk brengen, aangezien in Spanje vaccinatie tegen Covid nog steeds niet verplicht is.

Volledig gevaccineerd zijn of het kunnen overleggen van een negatieve PCR-test is op dit moment alleen vereist om met het vliegtuig naar de archipel te komen of om toegang te krijgen tot hotels en andere gereguleerde toeristische accommodatie. 

Bronnen bij de overheid van de Canarische Eilanden voegen toe dat er op dit moment geen tekenen zijn dat de regering van Pedro Sánchez vaccinatie gaat afdwingen, bijvoorbeeld voor gezondheidspersoneel, leraren of zorgprofessionals in verpleeghuizen. 

Minister wijst vaccinatieplicht af

De minister van Volksgezondheid, Carolina Darias, heeft vaccinatieplicht herhaaldelijk duidelijk afgewezen. De laatste keer was woensdag op de persconferentie na de Interterritoriale Gezondheidsraad.

Op een persconferentie heeft Torres niet duidelijk gemaakt aan welke werkgebieden en activiteiten men denkt mocht een verplichting er wel komen. Op hetzelfde moment heeft Catalonië opnieuw gevraagd om toestemming voor een vaccinatieplicht voor personeel in verpleeghuizen.

Geen regelgeving rond vaccinatieplicht

De Canarische president verwees naar andere autonome gemeenschappen, zoals Baskenland of Aragon, die soortgelijke regels zouden hebben. Toch hebben bronnen van de Baskische regering erop gewezen dat er momenteel “geen regelgeving is in Baskenland of in de staat met vaccinatieplicht voor welke beroepsgroep dan ook.”

Dit vind je misschien ook leuk