Krijgt Spanje per 2022 een 35-urige werkweek?

door admin
Krijgt Spanje per 2022 een 35-urige werkweek?

Díaz liet als minister van Werkgelegenheid haar ambitie blijken en komt met enkele doelen voor volgend jaar. Een daarvan is een belangrijke hervorming van de werkweek in Spanje. De Spaanse minister is volledig overtuigd van werkweken zoals in de Scandinavische landen en wil daarom een werkweek van maximaal 35 uur invoeren.

Minder uren per week al op de planning van Spaanse regering

Ook binnen het eerder gepresenteerde Plan 2050 had Spanje al als doel om het aantal werkuren per week omlaag te brengen. Het wettelijk maximum is momenteel 40 uur en het doel is om dat vanaf 2030 terug te brengen tot 37 uur, in 2040 tot 36 uur en uiteindelijk een 35-urige werkweek vanaf 2050. Momenteel lopen er al enkele pilots van bedrijven die een vierdaagse werkweek aan het proberen zijn.

Spaanse minister overtuigd van Deens model

De Spaanse nieuwssites El Español en ABC.es schreven dat Yolanda Díaz binnenkort al wil onderhandelen over de huidige wetgeving om per 2022 al flexibelere werktijden in te voeren. Haar voorbeeld bij uitstek is Denemarken waarvan deskundigen claimen dat dit land werknemers de perfecte balans tussen werk en privé biedt.

In Denemarken geldt er wettelijk een maximale werkweek van 37 uur hoewel de Denen gemiddeld 32,4 uur per week werken. Bijzonder genoeg stelt de Deense overheid heel weinig eisen aan de invulling van de werkweek. Ook werkgevers geven hun personeel veel vrijheid over hoe de werkweek in te delen.

Denemarken voert krachtig werkgelegenheidsbeleid

Naast het maximum aantal uren per week, voert Denemarken ook een krachtig werkgelegenheidsbeleid waarbij werknemers veel kansen krijgen om zich om te scholen voor een functie die zij graag willen. Volgens de Spaanse minister heeft Denemarken bewezen een groot vermogen tot integratie te hebben waarbij arbeids- en opleidingstrajecten worden geboden aan groepen die dreigen te worden uitgesloten, zoals vluchtelingen.

Groot contrast werkloosheidscijfers Denemarken en Spanje

Dat dit beleid effect heeft, blijkt uit de werkloosheidscijfers van het Noord-Europese land. De werkloosheid bedraagt momenteel 4,3 procent voor de gehele bevolking en 8,2 procent voor jongeren onder de 25 jaar. Deze cijfers staan in schril contrast met de cijfers in Spanje waar het werkloosheidspercentage niet onder de 14 procent komt en het percentage werkloze jongeren zelfs rond de 35 procent schommelt.

Spanje nog lange weg te gaan

Directeur Javier Blasco van de Adecco Groep meldt dat Spanje op dit vlak nog een lange weg te gaan heeft als het een model zoals de Denen wil nastreven. Recent opgelegde maatregelen binnen bedrijven zoals een tijdsregistratie of afspraken over hoeveel dagen er thuis mag worden gewerkt, zijn juist allemaal beperkingen voor het bereiken van meer arbeidsflexibiliteit.

Of en per wanneer de Spaanse minister stappen kan zetten met de plannen die zij heeft, is nog de vraag. Vooralsnog zou het volgen van een arbeidsmodel zoals in Denemarken een behoorlijke aanpassing van de huidige wetgeving in Spanje vereisen.

Dit vind je misschien ook leuk