Madrid en Andalusië heffen quarantaine voor hele schoolklassen nu al op

door admin
Madrid en Andalusië heffen quarantaine voor hele schoolklassen nu al op

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid onderzoekt momenteel de opheffing van de quarantaines voor hele klassen van de lagere school (van zes tot elf jaar, leeftijden waarop de eerste dosis al wordt toegediend) en kinderen. Maandag gaan de scholen en universiteiten na de kerstvakantie weer open.

De ministeries van Volksgezondheid en Onderwijs hebben zich afzijdig gehouden van de controverse, maar de minister van Territoriaal Beleid, Isabel Rodríguez, heeft zich wel in het debat gemengd. Tijdens een interview op tv-zender La Sexta verklaarde zij : ‘De regio Madrid kiest voor een zijspoor en houdt zich niet aan de institutionele loyaliteit, terwijl er juist een multilateraal forum bestaat waarin gemeenschappelijke besluiten worden genomen om een nationaal antwoord te geven op omstandigheden zoals deze’.  

Madrid 

Madrid kondigde afgelopen vrijdag het einde van de quarantaines aan en Andalusië deed maandag hetzelfde. Omdat de beslissing in strijd is met het meest recente protocol inzake quarantaines in onderwijscentra, is er sprake van vertraging. 

Voor de kerstvakantie moesten leerlingen nog tien dagen in quarantaine als zij niet waren gevaccineerd en vermoedelijk in nauw contact waren geweest met een besmet persoon. Op dit moment loopt de inentingscampagne voor de lagere scholen, zodat nog niet alle scholieren volledig gevaccineerd zijn. Vandaar een quarantainemaatregel voor de hele klas, want alle klasgenoten worden als naaste contacten beschouwd.

Lage vaccinatiegraad in Madrid 

Volgens het protocol voor de terugkeer naar school, na de kerstvakantie, dat woensdag is bekendgemaakt, hoeven leerlingen jonger dan 12 jaar in Madrid die in nauw contact zijn geweest met een positief geteste persoon niet in quarantaine te worden geplaatst. Deze maatregel is lakser dan de tot nu toe geldende maatregel, die bepaalde dat de leerling alleen van quarantaine werd vrijgesteld als hij of zij was gevaccineerd. De vaccinatiegraad in Madrid is nog steeds laag: slechts 28% van de kinderen tussen 6 en 11 jaar heeft de eerste dosis gekregen. 

Madrid had vrijdag een persbericht doen uitgaan waarin ‘een nieuwe uitbraakstrategie’ werd aangekondigd, verwijzend naar de nieuwe ontwikkelingen. De wijziging in strategie betreft de kinderen jonger dan 12 jaar, de bevolkingsgroep die het verst achterloopt met vaccineren. Leerlingen boven de 12 jaar, leerkrachten en ander personeel die niet zijn ingeënt of slechts één dosis hebben, worden zeven dagen in quarantaine gehouden. De Madrileense minister van Onderwijs, Enrique Ossorio, legde de strategie uit en benoemde het feit dat er nog geen besluit is genomen over de quarantaine. Noch is er enig document goedgekeurd of sprake van een wijziging. ‘Tot op heden weten wij op nationaal niveau niet wat de huidige regeling is’.

Andalusië

Woordvoerder van de regionale regering van Andalusië, Javier Martín Arroyo, stelt dat de deelregering de maatregel doorzet omdat deze maandag is goedgekeurd door haar commissie van deskundigen. Daarmee beschouwt zij dit als een afdoende bekrachtiging. In het geval van Andalusië wordt de eindbeslissing over het al dan niet toepassen van quarantaines overgelaten aan de beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg: ‘In geval van een uitbraak zullen de beroepsbeoefenaren in de eerstelijnsgezondheidszorg de maatregelen bepalen, in samenspraak met de schoolverpleegkundige of de universitaire verwijzer’. 

Welk ministerie is verantwoordelijk?
Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs zegt dat wijzigingen in de gezondheidscriteria niet onder de verantwoordelijkheid van dit departement vallen, maar onder die van de gezondheidsdienst. 

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid verwijst naar de woorden van haar minister, Carolina Darias. Zij meldde dinsdag: ‘Sommige raadsleden hebben de afschaffing van de quarantaine voorgesteld en wat wij hebben geantwoord is dat we altijd de protocollen aanpassen die we gedurende de pandemie zijn overeengekomen met de hulp van deskundigen. Deze maatregel wordt momenteel bestudeerd en wanneer wij in dit geval over het voorstel van de adviseurs beschikken, zal het worden geanalyseerd en, indien nodig, door de Commissie Volksgezondheid worden goedgekeurd’. Zij voegde daaraan toe: ‘Wij hebben geldende richtlijnen en protocollen’.

De woordvoerder wilde de controverse met de twee door de conservatieve Partido Popular bestuurde gemeenschappen niet aanwakkeren: ‘Wij doen een beroep op het coördinatieteam en het bestuur die tot nu toe zeer goed hebben gefunctioneerd’. 

De ministers van Onderwijs en Beroepseducatie, Pilar Alegría, en Universiteiten, Joan Subirats, betreurden dinsdag op de persconferentie na de vergadering met de ministers van Volksgezondheid en de regionale ministers dat er gesproken was over een terugkeer ‘op afstand’ naar het klaslokaal. Dit terwijl er, met uitzondering van Madrid en Murcia, een consensus was bereikt in het belang van de redelijkheid. Geïrriteerd zei Alegría: ‘Er is een debat geweest over de terugkeer naar de klas dat het beeld heeft doen ontstaan dat scholen geen veilige ruimten zijn’. 

Madrid koos eerder eigen spoor 

Dit is niet de enige keer dat Madrid tegen de stroom in is gegaan. Madrid kondigde eerder aan dat het de mondkapjes op de speelplaats zou verwijderen en omdat het in strijd was met de wet. Uiteindelijk gebeurde het niet, dinsdag verklaarde Madrid dat ze weer zouden moeten worden gedragen om te voldoen aan de nieuwe regel die voorschrijft dat mondkapjes ook buitenshuis moeten worden gedragen. 

Lees meer over de terugkeer naar scholen en universiteiten na kerstvakantie.

Dit vind je misschien ook leuk