Vogelgriep nu ook aangetroffen in Spanje

door admin
Vogelgriep nu ook aangetroffen in Spanje

Het gaat om een aantal gevallen die zijn gedetecteerd in zwanen en een ooievaar die dood in de Segre rivier in Lérida, Catalonië, werden aangetroffen. Volgens het nationale vogelgriep controleprogramma wordt de waakzaamheid na deze eerste gevallen verhoogd, maar heeft het nog geen consequenties voor het transport van en de handel in levende vogels of vogelproducten. Wel worden wilde vogels binnen een straal van drie kilometer van de plek waar de eerste vogelgriepgevallen zijn aangetroffen nauwlettend in de gaten gehouden. 

Spanje kwetsbaar

Het H5N1 subtype is de overheersende virusstam in de huidige golf van besmettingen die door Europa trekt. Tussen 1 augustus en 27 december vorig jaar zijn 1.199 vogelgriepuitbraken geregistreerd in 27 landen. Ondanks dat het nu om de eerste gevallen gaat, wordt Spanje gezien als zeer kwetsbaar vanwege het grote uitbraken in buurlanden Frankrijk en Portugal. 

Serie controlemaatregelen

Daarom heeft het ministerie van Landbouw een serie controlemaatregelen ingevoerd. Hieronder een verbod op verschillende wilde vogels en een verbod op het fokken van eenden en ganzen met andere soorten pluimvee en het fokken van vogels in de open lucht. Voorts mogen pluimveeboeren geen gebruik maken van waterbronnen waartoe ook wilde vogels toegang hebben, tenzij het water is behandeld tegen vogelgriepvirusvarianten. 

Dit vind je misschien ook leuk