EU-voorzitter ziet belangrijke rol voor Spanje in energievoorziening Europa

door admin
EU-voorzitter ziet belangrijke rol voor Spanje in energievoorziening Europa

Von der Leyen kent Spanje een belangrijke rol toe in de transitie naar energie-onafhankelijkheid omdat het land naar haar zeggen ‘veel ervaring’ heeft met het genereren van duurzame energie. Na de inval van Rusland in Oekraïne is deze onafhankelijkheid relevanter dan ooit. In haar toespraak op regeringspaleis Moncloa zei Von der Leyen: “Spanje heeft een indrukwekkend percentage duurzame energiebronnen. We moeten daarom een verbinding maken tussen het Iberisch Schiereiland en de rest van de EU”. 

Von der Leyen noemt Spanje belangrijke partner

De EU-voorzitter liet weten de Spaanse regering te zullen steunen met financiële compensatie voor consumenten en bedrijven die hun extreem hoge energierekening niet kunnen betalen. Von der Leyen maakte ook van de gelegenheid gebruik om de regering van Sánchez te danken voor de steun aan de besluiten van de Europese Commissie om het oorlogsoffensief van Rusland in Oekraïne in te dammen. Ze noemde Spanje een ‘belangrijke partner’ op ‘cruciale momenten’. De EU steunt momenteel de Oekraïense regering van president Volodymyr Zelenski met meer dan 500 miljoen euro. 

Premier Sánchez heeft zich tijdens het bezoek van Von der Leyen publiekelijk uitgesproken over de Russische invasie van Oekraïne. Volgens hem maakt president Poetin twee strategische fouten. Ten eerste door te denken dat Oekraïne zich gemakkelijk zou overgeven, wat klaarblijkelijk niet het geval is. Volgens de premier hebben de Oekraïners zich vastberaden getoond voor hun vrijheid te vechten, waarvoor hij zijn bewondering en solidariteit toont. De tweede strategische fout is volgens Sánchez dat Poetin gerekend had op verdeeldheid binnen Europa, wat evenmin het geval blijkt te zijn. De premier noemde Europa momenteel meer verenigd dan ooit in het vinden van een oplossing voor de economische gevolgen van de oorlog. 

Spanje toont zich solidair

Premier Sánchez gaf aan meer humanitaire hulp naar Kiev te sturen en toonde zich bereid Oekraïense vluchtelingen op te nemen in Spanje. Tijdens het bezoek van de EU-voorzitter is ook de mogelijkheid besproken voor een gemeenschappelijk Europees defensiebeleid. Daarover zei de premier: “Dat zou een perfecte aanvulling zijn op de steeds relevanter wordende rol van de NAVO”. 

Von der Leyen sloot haar bezoek aan Spanje af met de woorden: “Er zijn nu al meer dan 1,2 miljoen mensen uit Oekraïne gevlucht, onschuldige vrouwen en kinderen die onze onmiddellijke hulp nodig hebben. De EU-lidstaten hebben grote solidariteit getoond door hierbij zo veel mogelijk te helpen”. 

Dit vind je misschien ook leuk