Cabinepersoneel Ryanair Spanje kondigt eind juni en begin juli stakingen aan

door admin
Cabinepersoneel Ryanair Spanje kondigt eind juni en begin juli stakingen aan

De protesten vinden plaatst op de tien basissen van de luchtvaartmaatschappij (Madrid, Malaga, Barcelona, Alicante, Sevilla, Palma, Valencia, Girona, Santiago en Ibiza) en het gaat om zo’n 1400 werknemers.

Volgens de vakbonden is de staking het gevolg van het besluit van de maatschappij om de onderhandelingstafel -voor de eerste collectieve arbeidsovereenkomst voor de bemanningsleden van de luchtvaartmaatschappij – te verlaten. Ryanair heeft wel een akkoord bereikt met de vakbond CCOO om te onderhandelen over de overeenkomst. USO en Sitcpla zijn hierin niet meegenomen. Dit is volgens deze bonden niet legitiem omdat CCOO nauwelijks leden onder het personeel van Ryanair heeft.

Doel van de protesten

De bedoeling van de protesten is dat Ryanair na acht maanden weer plaats neemt aan de onderhandelingstafel met deze bonden. ‘Ryanair heeft deze staking afgedwongen en wij moeten wel actie voeren voor fundamentele arbeidsrechten en om de gerechtelijke uitspraken na te leven en een akkoord te sluiten. De Ierse maatschappij is de enige internationale maatschappij zonder collectieve arbeidsovereenkomst in ons land’, verklaarde Lidia Arasanz, algemeen secretaris van de vakbondsafdeling van de USO.

Beide vakbonden bereikten begin 2019 een akkoord met Ryanair, na maandenlange protesten van het cabinepersoneel van de luchtvaartmaatschappij. Het akkoord bevatte meerdere maatregelen waaronder de toepassing van de Spaanse arbeidswetgeving. Toch heeft het bedrijf deze verbeteringen nooit doorgevoerd, aldus de bemanningsleden. De vakbonden hekelen bijvoorbeeld dat deze werknemers nog altijd geen recht hebben op de in Spanje gegarandeerde 22 werkdagen jaarlijkse vakantie, noch op de 14 officiële feestdagen.

Maar de druppel die de emmer deed overlopen was de overeenkomst tussen de luchtvaartonderneming en de CCOO. Een pact dat enkele weken geleden werd aangekondigd en waarbij Ryanair deze vakbond als voornaamste gesprekspartner aanwees om over de overeenkomst te onderhandelen. Na het bereiken van deze overeenkomst heeft de luchtvaartmaatschappij de vergadering om te onderhandelen, die gepland stond voor 9 juni, met USO en Sitcpla geannuleerd.

Bereikte verbeteringen

‘De bereikte overeenkomst omvat verbeteringen die reeds door USO en Sitcpla bij Ryanair waren overeengekomen’, bracht Manuel Lodeiro, van Sitcpla in, die verder stelt dat de maatschappij deze bonden heeft willen ‘vernietigen’, zoals zij ook in andere Europese landen met de meest strijdlustige vakbonden heeft gedaan. ‘De CCOO afvaardiging en pronkt nu met iets waar wij al heel lang aan werken. Ryanair wil ons van de tafels halen,’ voegde Arasanz eraan toe, die schat dat er momenteel tussen de 1.200 en 1.400 cabinepersoneelsleden voor Ryanair werken.

Tot de door CCOO bereikte verbeteringen behoort een loonsverhoging van 1.000 euro in 2022 en 800 euro in 2023, verhogingen die volgens USO en Sitcpla waren opgenomen in een bij de Nationale Rechtbank gewonnen vonnis. Ook wordt 600 uur vliegtijd gegarandeerd, een eis die beide bonden naar eigen zeggen hebben gesteld zonder dat het bedrijf een standpunt heeft ingenomen.

Europese protesten

Ook overwegen de bonden om zich aan te sluiten bij protesten op Europees niveau. Samen met andere organisaties in landen als Italië, Portugal en België zoeken ze naar mogelijke data voor stakingen die, vóór augustus zouden plaatsvinden. 

De overeenkomst met de CCOO en de complicaties bij het vaststellen van een gemeenschappelijk tijdschema hebben beide vakbonden er uiteindelijk toe gebracht hun protesten te vervroegen. De mogelijkheid om zich ook bij nieuwe protesten aan te sluiten, wordt ook overwogen.

Dit vind je misschien ook leuk