Onderzoekers waarschuwen voor "tropicalisering" Middellandse Zee

door admin
Onderzoekers waarschuwen voor "tropicalisering" Middellandse Zee

Een daarvan is dat het seizoen waarin hevige stortbuien vallen verlengt.  De conclusie van de analyse die het Departement Klimatologie van de Universiteit van Alicante, overgenomen door El Español, luidt dat de Middellandse Zee zich in een zorgwekkend proces van tropicalisering bevindt. 

“Temperaturen als in Caribisch gebied”

De campus legt in een bericht op hun Facebook uit dat “op dit moment de Middellandse Zee temperaturen heeft die erg lijken op die van het Caribisch gebied. In sommige delen van de zee rond de Balearische Eilanden ligt de zeetemperatuur zelfs dicht bij 30ºC, terwijl het op onze stranden [de kust van Alicante] rond 28ºC is”.

Dat maximum wordt normaal gesproken pas in augustus of zelfs begin september bereikt. Maar door de aanhoudende hoge temperaturen, zwakke wind en veel zonneschijn deze maand, zijn deze waarden half juli al bereikt.

Bovendien is er volgens de onderzoekers nog ruimte voor iets meer stijging, tenzij er een periode van instabiliteit komt met westenwind of intense wind die ervoor zorgt dat het oppervlaktewater wordt vervangen door kouder water van de bodem.

Welke gevolgen kan dit hebben?

Volgens de onderzoekers zijn de gevolgen van het relatief warme zeewater al merkbaar. De briesjes zijn zwakker en koelen minder af omdat ze geladen zijn met hitte en vochtigheid. Hierdoor neemt het verstikkende gevoel – met name ’s nachts – aanzienlijk toe.

Bovendien, “met de hoge temperaturen, de hitte die bebouwde gebieden uitstralen en een warme zee samen, koelt het in sommige kustplaatsen ’s nachts tussen juni en september niet meer af tot temperaturen onder de 20ºC. Hier zijn minima nu tussen 23-25ºC en met zeer hoge luchtvochtigheid.

Meer stortregens in het najaar?

El Español vraagt aan de onderzoekers of deze omstandigheden zullen leiden tot meer stortregens in de herfst: “Dat is onmogelijk met zekerheid te zeggen, maar de zee zelf genereert geen intense regen, warme regen kan een uitzondering zijn, maar slechts in zeer speciale omstandigheden”.

Men wijst op 2003 toen de Middellandse Zee ook zeer hoge temperaturen bereikte maar er niets bijzonders aan de hand was met het weer in de herfst. 

“Met een warme en vochtige zee is de kans op stortregens wel groter, alleen zijn daar basisingrediënten zoals atmosferische instabiliteit en DANA’s, voor nodig. En een reeks factoren dienen tegelijkertijdi plaats te vinden. 

“Onze zee wordt tropische”

Wel vinden de onderzoekers “de temperatuurstijging in de Middellandse Zee in de afgelopen decennia zorgwekkend: onze zee wordt tropisch.” Dit kan met betrekking tot het weer en klimaat verschillende gevolgen hebben. “De afgelopen jaren waren er al meer gevallen van extreme stortregens in de herfst, winter en voorjaar. “Een realiteit waaraan we ons moeten aanpassen”. 

Bekijk ook: Zuid-Spaanse kust geteisterd door overstromingen

Professor in regionale geografische analyse aan de Universiteit van Alicante, Jorge Olcina, legde vorig jaar al uit in dezelfde krant dat de hoge temperatuur van het zeewater tot meer tropische nachten leidt. “De Middellandse Zee warmt twee keer zoveel op als de temperatuur van de lucht. Sinds 1980 is het water 1,4 graden opgewarmd, terwijl de lucht 0,7 is opgewarmd”. Sindsdien duurt de zomer langer, tot aan soms oktober,  zijn er meer tropische nachten en meer hevige regenbuien.

Bekijk ook: Regio Valencia keert terug naar normaal na record regenval

Warmere zee is kwallenwalhalla

Door een hogere temperatuur van het zeewater komen er meer kwallen. De afgelopen jaren zijn rode vlaggen langs Spaanse stranden vanwege kwallen geen uitzondering meer. Kwallen gedijen goed in warmer zeewater. Vooral als het oog nog minder regent, waardoor instroom van koel, zoet water beperkt blijft. Dat heeft een hoger zoutgehalte als een hogere temperatuur tot gevolg waarin de organismen die een kwal eet weer goed gedijen. Resultaat: een kwallenparadijs. 

Dit vind je misschien ook leuk