Lagedrukgebied gaat richting Spanje: warme temperaturen en lokaal DANA op komst

door admin
Lagedrukgebied gaat richting Spanje: warme temperaturen en lokaal DANA op komst

Een koudegolf heeft de afgelopen dagen vooral in de noorden en midden van Spanje gezorgd voor wat kouder weer. Ook op maandagochtend blijven deze temperaturen nog even hangen in het centrale noorden en noordoosten van Spanje. De komende dagen variëren de temperaturen in het noorden en midden overdag tussen de 4 en 15 graden, maar ’s nachts is er sprake van vorst.

Alleen in het uiterste noorden en zuiden van Spanje wordt het overdag rond of net boven de 15 graden. In het zuiden van Spanje zal de sterke wind, met windvlagen tussen de 90 en 100 km/u, de komende dagen aanhouden en geldt er code oranje en geel vanwege de hevige wind en hoge golven. Dezelfde weeralarmen blijven dinsdag ook nog van kracht langs de gehele Andalusische kust.

Vanaf woensdag warmer en lokaal regen door lagedrukgebied

Zoals gezegd wordt deze trend halverwege de week doorbroken met de komst van een lagedrukgebied in het zuiden van Spanje. Dit lagedrukgebied zorgt voor zuidelijke rukwinden die de temperaturen zullen opdrijven. In het zuiden van Spanje kan het lenteachtig aan gaan voelen. Dit gebied zal in het Middellandse Zeegebied, op de Balearen en in het westen van Andalusië zorgen voor neerslag in de vorm van lokale DANA’s. Dit zal voornamelijk op woensdag plaatsvinden.

Voor de dagen na woensdag is het volgens het Aemet een beetje onduidelijk wat er gaat gebeuren. Naar verwachting zullen de temperaturen wel hoger blijven dan normaal. In de nacht zal de vorst beperkt blijven, maar of er nog veel regen zal vallen is niet duidelijk. Vooralsnog wordt er geen regen meer voorspeld vanaf donderdag.

Veel regen maar nog altijd niet voldoende voor aanvullen waterreserves in Spanje

Tot dusver is er dit jaar, van 1 januari tot medio februari, in Spanje 298 liter regen per vierkante meter gevallen. Deze hoeveelheid ligt slechts 2 procent onder het gemiddelde voor deze periode van het jaar. Helaas zorgt dit niet voor grote veranderingen in de wateropslag in Spanje. De tot op heden opgebouwde waterreserves liggen in bijna heel Spanje nog altijd ver onder de normale waarden.

Dit vind je misschien ook leuk