Catalonië verliest ruim 1 miljoen Spaanse toeristen in zomer 2019

door admin
Catalonië verliest ruim 1 miljoen Spaanse toeristen in zomer 2019

Catalonië bleek voor het tweede jaar op rij een stuk minder aantrekkelijk voor toeristen uit eigen land. In het derde kwartaal van 2019 bezochten 7,14 miljoen Spanjaarden de Catalaanse regio. Dit cijfer betekent een daling van maar liefst 1.220.220 minder Spaanse toeristen dan in dezelfde periode van 2018.

Cijfers binnenlands toerisme Catalonië nog niet op niveau voor 1-O

Deze gegevens bewijzen dat Catalonië nog niet in staat is geweest om de daling aan toeristen goed te maken na het illegale referendum van 1 oktober 2017 en de veroordeling van de Catalaanse separatistische leiders. Zo laten ook de cijfers van het aantal overnachtingen van onderzoeksbureau BBVA Research zien. Het aantal binnenlandse toeristen is volgens deze cijfers met 4,2 procent gedaald sinds het derde kwartaal van 2017.

Andere regio’s profiteren van verlies toeristen Catalonië

Autonome regio’s die profiteren van het verlies aan Spaanse toeristen in Catalonië zijn de aangrenzende regio’s, met name Valencia. Afgelopen zomer bezochten zo’n 7,51 miljoen Spaanse toeristen de regio (12,3 procent van het totaal aantal toeristen in Spanje). Valencia werd hierdoor de tweede favoriete bestemming voor Spaanse toeristen.

Alleen Andalucia trok meer toeristen uit eigen land met bijna 11 miljoen Spaanse toeristen (18 procent van het totaal aantal toeristen uit eigen land). Statistieken laten zien dat de regio’s La Rioja (478.257 toeristen), Navarra (810.887 toeristen), Extremadura (1,22 miljoen toeristen) en Baskenland (1,21 miljoen toeristen) als minst favoriete bestemming voor Spaanse toeristen worden aangewezen.

Binnenlands toerisme heel Spanje gedaald

In het derde kwartaal zijn zo’n 61,1 miljoen Spanjaarden erop uitgetrokken in eigen land. Een daling van 5,4 procent ten opzichte van de zomer van 2018. Van alle reizen die de Spanjaarden de afgelopen maanden maakten, bleef 88,1 procent binnen de Spaanse landsgrenzen. De overige Spaanse reizigers trokken naar het buitenland. De voornaamste oorzaak van de daling wordt gezocht in het faillissement van touroperator Thomas Cook wat zorgde voor een grote klap voor zowel het toerisme uit het buitenland, maar dus ook binnen Spanje.

Minder vakanties, meer uitgaven

Hoewel de Spanjaarden minder vaak op vakantie gingen, gaven ze tijdens de vakantie wel meer uit dan vorig jaar. Uit de statistieken van het INE blijkt dat de totale uitgaven met 1,9 procent zijn gestegen tot in totaal 19.260 miljoen euro. Hiervan werd 12.762 miljoen euro binnen Spanje uitgegeven en de rest daarbuiten. Met 69 euro per dag gaven vakantiegangers uit de Canarische eilanden het meest uit. Inwoners uit Murcia gaven met 40 euro per dag het minst uit. Van alle regio’s werd op de Balearen het meeste geld uitgegeven en in Castilië en León het minst.

Dit vind je misschien ook leuk