Spaanse schrijver Carlos Ruíz Zafón overleden in Los Angeles

door admin
Spaanse schrijver Carlos Ruíz Zafón overleden in Los Angeles

Ruíz Zafón woonde sinds de jaren 90 met zijn vrouw Mari Carmen Bellver in Amerika. De schrijver leed sinds 2018 aan darmkanker. Vandaag maakte zijn uitgever bekend dat hij is overleden. Op uitdrukkelijke wens van de auteur zal er noch in Los Angeles noch in Barcelona een afscheidsceremonie plaatsvinden.

Groot verlies

Uitgever Planeta zei dat deze dag een uitermate trieste dag is voor iedereen die Ruís Zafón heeft gekend of de afgelopen 20 jaar met hem heeft gewerkt. We hadden niet alleen een zakelijke relatie. We waren vrienden. Met zijn dood verliezen we een van de beste hedendaagse auteurs, aldus de uitgever.

Prijzen en nominaties

De schrijver werd in 1964 in Barcelona geboren en groeide op in de buurt van de Sagrada Familia. Nadat hij zijn studie Informatica had afgebroken en korte tijd bij een reclamebureau had gewerkt, begon hij in 1992 aan zijn eerste boek. Toen De nevelprins (El príncipe de la niebla) in 1993 uitkwam, won hij de Edebé-prijs voor jeugdliteratuur. Het prijzengeld gebruikte hij voor zijn emigratie naar Amerika. In 2000 hoopte hij met De schaduw van de wind de Fernando Lara-prijs te winnen. De prijs ging echter naar Ángeles Caso met het boek Un largo silencio. Wel werd Ruíz Zafón ontdekt door uitgever Planeta die besloot zijn boek uit te geven.

Internationaal succes

De schrijver brak in 2001 internationaal door met zijn bestseller De schaduw van de wind (La sombra del viento). Dit was het eerste deel van zijn vierluik Het Kerkhof der vergeten boeken. In de jaren daarna volgden Het spel van de engel en De gevangene van de hemel en sloot hij in 2016 af met Het labyrint der geesten. 

De oorspronkelijke titel van het vierluik was El cementerio de los libros olvidados. De vier delen hadden als oorspronkelijke titel: El juego del ángel, El prisionero del cielo en El laberinto de los espíritus en zijn allemaal door Nelleke Geel vertaald naar het Nederlands. De schaduw van de wind won talrijke prijzen, is in meer dan 50 talen vertaald en er zijn er 10 miljoen stuks van verkocht. In de boeken van Ruíz Zafón speelt Barcelona vaak een rol en wordt het bevolkt met draken en andere mythologische figuren. Overigens combineerde hij de afgelopen jaren zijn literaire werk met het schrijven van filmscripts. 

Dit vind je misschien ook leuk