Ouders en leerlingen in Catalonië en Madrid protesteren tegen autoverkeer

door admin
Ouders en leerlingen in Catalonië en Madrid protesteren tegen autoverkeer

“100 scholen eisen nu dat het veiliger wordt op straat en dat het gemotoriseerde verkeer drastisch wordt verminderd. Dat zegt genoeg over de ernst van de huidige situatie”, zegt Guille López, woordvoerder van de non-profitorganisatie Eixample Respira die eind vorig jaar het initiatief nam voor de protesten in het centrum van de stad Barcelona.

Iedere twee weken protest tegen onveilige schoolomgeving

Vanaf 12 maart zullen alle leerlingen en hun ouders van de scholen die meedoen aan de actie van Eixample Respira een half uur lang de straat op gaan om te protesteren tegen de ongezonde en onveilige omgeving van hun school. Het gemeentebestuur van Ana Colau van Barcelona liet afgelopen week weten dit jaar nog het aantal scholen te zullen verdubbelen waarvoor een aanpassing van de omgeving op de planning stond. Op dat plan is door de ouders echter niet onverdeeld positief gereageerd omdat het volgens hen alleen zou gaan om het vrijmaken van een fietsstrook, zonder dat er iets aan het huidige autoverkeer wordt gedaan. 

Scholen in Madrid sluiten zich bij actie aan

Ook in de regio Madrid is de onvrede groot bij leerlingen en ouders over de onveilige en ongezonde omgeving van de school. Zij sluiten zich aan bij de protesten uit Catalonië en gaan eveneens over twee weken de straat op om hun onvrede te uiten en verbetering van de huidige situatie te eisen. 

“Samen vragen we het verkeer af te sluiten voor de ingangen van de school op de tijden dat kinderen aankomen en weer naar huis gaan. De stoepen zijn heel smal en bij de ingangen van de scholen wordt het met dubbele rijen steeds drukker. Dat was al zo, maar nu met de pandemie is dat nog erger. Sommige mensen moeten wel op de weg lopen en een aantal keer is dat al bijna misgegaan. Jarenlang kaarten we dit probleem al aan bij de gemeente, maar er wordt niets aan gedaan”, zegt de moeder van een basisschoolleerling uit Arganzuela.

In de regio Madrid hebben zich nu in totaal zeven scholen bij de protestactie aangesloten. Aanstaande maandag houden zij samen een virtuele actie (revueltoescolar.es) waarmee zij hopen dat nog meer scholen uit nog meer steden en regio’s zich bij de acties zullen aansluiten. 

Ook contacten met organisaties buiten Spanje

Volgens Guille López bewijst het enthousiasme van ouders en leerlingen uit de regio Madrid de potentie van zijn actie. Hij moedigt dan ook de scholen uit andere regio’s in Spanje aan om vanaf 12 maart de actie mede te ondersteunen. Er zijn inmiddels ook al contacten gelegd met vergelijkbare organisaties in Frankrijk en Engeland om ook daar te strijden voor een schonere en veiligere schoolomgeving. De website reveultaescolar.es is zelfs al vertaald in het Engels en het Frans. 

Een van de doelen van de actie is het verminderen van de luchtverontreiniging, waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het de gezondheid en cognitieve ontwikkeling van vooral jonge kinderen negatief beïnvloedt. Uit een recent onderzoek naar de groei van 3.700 minderjarigen bleek dat luchtverontreiniging invloed heeft op het gewicht en de ontwikkeling van de longen en de hersenen van pasgeborenen. Rondom de helft van de scholen in de stad Barcelona overstijgt de concentratie verontreinigende gassen tijdens schooltijd de maximale waarden die zijn vastgesteld door de EU. 

Dit vind je misschien ook leuk