Nachtleven Spaanse regio’s gesloten of beperkt door stijgende coronacijfers

door admin
Nachtleven Spaanse regio’s gesloten of beperkt door stijgende coronacijfers

De extreem snel stijgende coronacijfers in Spanje, veroorzaakt door de besmettelijkere deltavariant van Covid-19 onder voornamelijk jongeren, laten alle alarmbellen rinkelen. Vandaag steeg de corona-incidentie in Spanje naar gemiddeld 225,4 gevallen per 100.000 inwoners. Iets meer dan een week geleden lag dit cijfer nog onder de 100 gevallen per 100.000 inwoners.

Besmettingen onder twintigers en tieners extreem hoog

Het aantal besmettingen onder Spanjaarden tussen de 20 en 29 jaar is het hoogst, namelijk 717,5 gevallen per 100.000 inwoners. Deze groep wordt op de voet gevolgd door de jongeren tussen de 12 en 19 jaar met 652,6 gevallen per 100.000 inwoners.

Moet Spaanse regering op landelijk niveau ingrijpen?

Hoewel de regering eerder op landelijk niveau ingreep door het invoeren van een lockdown, laat de regering deze keuzes vooralsnog over aan de regiobesturen van de autonome gemeenschappen.

De Spaanse premier liet weten dat alle scenario’s met de regiobesturen moeten worden besproken, maar dat het belangrijkste op dit moment is om zo snel mogelijk door te gaan met vaccineren. De Interterritoriale Gezondheidsraad komt woensdag wel bij elkaar vanwege de zorgelijke ontwikkelingen.  

Catalonië sluit overdekte gelegenheden nachtleven

Inmiddels heeft Catalonië er al wel voor gekozen om maatregelen te nemen tegen de toenemende besmettingen. De binnenruimtes van clubs en discotheken binnen het nachtleven zullen vanaf vrijdag worden gesloten. De buitenruimtes zoals terrassen van restaurants en bars blijven vooralsnog wel open tot 3.00 uur.

Bij alle evenementen met meer dan 500 mensen dienen gasten een vaccinatiebewijs of een negatieve test van maximaal 12 uur oud te kunnen overleggen. Op dit moment laat de Generalitat weten dat deze maatregelen de komende 15 dagen van kracht zullen zijn. De belangrijkste reden hiervoor is dat het aantal ziekenhuisopnames in de regio de laatste dagen met 33 procent is gestegen.

Cantabrië en Navarra beperken ook nachtleven

Eerder werd al bekend dat ook Cantabrië maatregelen heeft genomen. Het nachtleven in zestien gemeentes, waaronder in Santander, wordt gesloten. In Navarra zullen cafés, clubs en discotheken van 7 tot en met 21 juli gesloten zijn.

Spaanse regiobesturen willen wel ingrijpen regering Spanje

Sommige regiobesturen, waaronder Castilië en León, zien wel graag dat de Spaanse regering opnieuw landelijke beperkingen oplegt, zoals een landelijke sluiting van het nachtleven of opnieuw een invoering van de avondklok. Volgens de Spaanse krant El Periódico zijn deskundigen ook van mening dat de Spaanse regering op landelijk niveau zou moeten ingrijpen.

Dit vind je misschien ook leuk