Spaans vleesschandaal breidt uit naar Andalusië

door admin
Spaans vleesschandaal breidt uit naar Andalusië

In juni werd 490 ton vlees teruggeroepen uit winkels in Valencia. Vervolgens riep het ministerie van Volksgezondheid en het agentschap voor voedselveiligheid Aecosan de consument op om acht vleesproducten, onder meer afkomstig van het bekend merk Oro de la Ermita niet te consumeren en te vernietigen. De supermarktketen Carrefour haalde ‘uit voorzorg’ alle producten van de betreffende merken uit de schappen. 

Op 26 juni heeft de Guardia Civil op een industriegebied in Fuente Vaqueros in Granada 10.700 stukken voorverpakte en ingevroren ham en worst in beslag genomen. De houdbaarheidsdatum van sommige van de vleeswaren was al verstreken sinds 2015.

Een koelwagen met 25 pallets ham en bevroren worst bracht de agenten op het spoor van de opslagplaats. De etiketten op de hammen en worsten klopten niet en veel van het vlees was overduidelijk bedorven. In de opslaghal troffen de agenten twee enorme koelcellen aan met daarin de bijna 11.000 stukken ham en worst, waarvan een deel in dezelfde deplorabele staat verkeerde als het vlees in de koelwagen. 

Naast het vlees dat al sinds 2015 was verlopen, lag er ook vlees dat niet eens een houdbaarheidsdatum had. Sommige etiketten waren vervalst en veel vlees beschikte niet eens over een etiket of een pakbon waaruit de herkomst kon worden afgeleid. 

De Guardia Civil heeft de vleeswaren in beslag genomen. Ze vormen een gevaar voor de volksgezondheid. De lokale autoriteiten zijn op de hoogte gebracht van de situatie. Er loopt een onderzoek om vast te stellen of de eigenaren een delict tegen de volksgezondheid hebben begaan. 

Tot nu toe beperkte het vleesschandaal zich tot de regio’s Extremadura en Valencia. Inmiddels zijn er ook sporen die leiden naar de regio’s Murcia, Andalusië, Castilla-La Mancha, Madrid, Aragón en Catalonië. Het bedrijf Oro de la Ermita wordt onderzocht op verdenking van het vervalsen van de vleesproducten die zich in slechte staat bevinden en deze als nieuw te verpakken en te verhandelen met onder andere de supermarkte van Carrefour. 

In totaal zijn acht merken verboden. De meerderheid van die merken komt van het bedrijf Vitalinna, waar ook producten onder de naam Oro de la Ermita worden gemaakt. Al deze producten werden verhandeld door Comapa, leider in Spanje op het gebied van distributie van varkensvleesproducten van het Iberische varken. Comapa leverde ook aan de Makro en Ahorramas. 

Dit vind je misschien ook leuk