Spaanse politie ontmantelt groot illegaal wapenhandelnetwerk

door admin
Spaanse politie ontmantelt groot illegaal wapenhandelnetwerk

De grootschalige politieactie vond plaats op 18 juni in vijftien verschillende Spaanse provincies. De gehele operatie, met het doel om een van de omvangrijkste criminele netwerken van Spanje te ontmantelen, heeft meer dan een jaar geduurd. Onder de in beslag genomen wapens bevinden zich ook oorlogswapens. 

Het politieonderzoek ging vorig jaar van start nadat gespecialiseerde agenten lucht kregen van een crimineel die zich vanuit Málaga bezighield met de verkoop van vuurwapens op de zwarte markt. Bij de uiteindelijke aanhoudingen was een team van 200 agenten betrokken die de aanhoudingen verrichtten in samenwerking met de arrondissementsrechtbank en het Openbaar Ministerie van de provincie Málaga. 

Zeven van de 21 aangehouden criminelen hadden volgens bronnen van de Nationale Politie illegale werkplaatsen waar aan de vuurwapens werd gesleuteld en deze gereed werden gemaakt. Bij de in de totaal 32 gelijktijdig uitgevoerde huiszoekingen ontdekte de politie dat de werkplaatsen beschikten over gespecialiseerd gereedschap en toebehoren zoals draaibanken en precisie-gereedschap. Volgens de betrokken agenten gaat het om een van de grootschaligste politieoperaties die ooit in Spanje zijn uitgevoerd voor het oprollen van illegale wapenhandelnetwerken. Met het op tijd ontdekken van de wapenwerkplaatsen is mogelijk voorkomen dat de gereedgemaakte wapens op de zwarte markt werden verhandeld en toegankelijk werden voor criminele of terroristische organisaties. 

De opgepakte wapenhandelaren maakten gebruik van postpakketdiensten voor het versturen en ontvangen van onderdelen voor de assemblage van de wapens. De verkoop van oorlogswapens vond plaats via persoonlijk contact. Bij een van de huiszoekingen die plaatsvond in Madrid trof de politie een wapenarsenaal aan met onder andere granaatwerpers, antitankmijnen, 127 illegale wapens, explosief materiaal, buskruit en ontstekingsmiddel. 

Dit vind je misschien ook leuk