Nationale Spaanse feestdag flink uit de hand gelopen in Granada en Madrid

door admin
Nationale Spaanse feestdag flink uit de hand gelopen in Granada en Madrid

De feestgangers liepen zonder mondkapjes op straat en hielden geen veilige afstand tot elkaar. Naast tienduizenden studenten die de stad telt, werd Granada in het weekend ook overspoeld met toeristen. 85 procent van alle hotelbedden in de stad was bezet. Deze mix van studenten en toeristen zorgden voor onveilige situaties in de straten.

Al in de vroege uurtjes van zondag 11 oktober stroomden bij de politie ruim dan 300 telefoontjes binnen met meldingen over jongeren die op straat groepeerden om iets te drinken. 8 van de 10 meldingen gingen over mensen die niet uit Granada afkomstig waren.

Burgemeester Luis Salvador, die de situatie probeerde te bagatelliseren, zei dat de klachten nogal meevielen. Volgens Salvador waren er alleen op het moment van sluitingstijd gedurende een korte periode veel mensen tegelijkertijd op straat. Hoteliers hebben gespreide sluitingen voorgesteld om deze drukte in de toekomst te vermijden en om capaciteitsbeperkingen te voorkomen zoals die steeds meer in andere gemeenten in de regio worden ingevoerd. “We kunnen ons niet nog meer beperkingen veroorloven”, aldus Gregorio García, voorzitter van de Granada Hotel and Catering Association.

De verspreiding van het virus nam de afgelopen twee weken fors toe tot 500 besmettingen per 100.000 inwoners en na de uit de hand gelopen feestvreugde op 12 oktober heeft de Andalusische regering besloten om extra maatregelen op te leggen. De maatregelen zullen vooral gericht zijn op de jongeren, omdat in deze groep per 100.000 inwoners 1.000 personen besmet zijn.

Madrid

Niet alleen in Granada liep het nationale feestweekend uit de hand. Ook in Madrid heeft de politie herhaaldelijk in moeten grijpen en meer dan 200 huisfeesten moeten ontruimen. Daarnaast zijn er 1.528 boetes uitgedeeld voor bijeenkomsten op straat en 1.728 mensen zijn gerapporteerd voor het niet dragen van een masker. En dat terwijl in Madrid op dit moment een perimetrale lockdown van kracht is die werd opgelegd door de landelijke regering om de curve van besmettingen in de regio af te vlakken. 

Op alle huisfeesten in de Spaanse hoofdstad waren meer mensen aanwezig dan was toegestaan. In la Calle Coloreros waren bijvoorbeeld 80 personen illegaal aan het feesten. De organisatoren van het feest rekenden 20 euro entree en er was zelfs bedienend personeel aanwezig.

In een garage in een andere wijk waren ruim 90 personen aan het feestvieren zonder enige vorm van bescherming zoals mondkapjes.

Dit vind je misschien ook leuk