Regering Andalusië sluit vakantiehuizen uit van steun

door admin
Regering Andalusië sluit vakantiehuizen uit van steun

“Duizenden banen en gezinnen, direct en indirect, afhankelijk van deze sector, zien vandaag hoe de Junta de Andalucía hen brood en zout ontzegt”, aldus de president van AVVA. AVVA kwalificeert de actie van de Junta de Andalucía als “ongepast” in een persbericht waarover Diario de Sevilla bericht.

72,8 miljoen euro steun

Hij verwees naar het decreet inzake steun aan de toeristische sector dat dinsdag door de Andalusische regering werd goedgekeurd. Die steun behelst 72,8 miljoen euro voor accommodaties (hotels, appartementen, campings en landelijke complexen) om de gevolgen van de gezondheidscrisis van het coronavirus over de sector te verzachten.

Grootste steunpakket ooit Andalusië

In de persconferentie waarin het steunpakket werd toegelicht meldde de minister van Toerisme Juan Marín, dat het gaat om het ‘grootste pakket aan hulp gericht op het toerisme ooit in Spanje uitgebracht’. In totaal werd de afgelopen weken in Andalusië voor 105 miljoen euro aan hulplijnen goedgekeurd voor de toeristische sector.

De president van AVVA, Carlos Pérez-Lanzac, betreurt het dat “de Andalusische regering de professionals, zelfstandigen en kmo’s die belasting betalen en een belangrijk deel van de economie in de regio genereren de rug toekeert, ten gunste van grote hotelbedrijven, die financieel worden gesteund met miljoenen euro’s”.

Sector gekleineerd en mishandeld

De instelling vindt het verwerpelijk dat het regionale ministerie van Toerisme een hele sector ‘kleineert en mishandelt’. Een sector die goed is voor meer dan de helft van alle bedden die de toeristische sector in Andalusië omvat. In de optiek van AVVA “komt juist die sector tegemoet aan de groeiende vraag” op de internationale markten naar huisvesting voor toeristen en landelijk toerisme vanwege het “hogere niveau van veiligheid en privacy” in vergelijking met “traditionele en massale” accommodatie-opties.

AVVA dient klacht in

Volgens AVVA genereren deze vakantiehuizen 1.2 miljard euro in de Zuid-Spaanse autonome regio, waarvan 63% een directe impact heeft op lokale winkels, restaurants, autoverhuur en vergelijkbare lokale diensten. “Als het gaat om het verdelen van financiële hulp, vergeten ze ons volledig op de meest pijnlijke en ongepaste manier mogelijk”, voegde de president toe. Het is hierom dat de vereniging zich “niet zal neerleggen” bij deze situatie en een klacht indient bij de overheidsadministratie.

AVVA is een organisatie die 9.000 woningen voor toeritisch gebruik vertegenwoordigd en derhalve bestaat uit bedrijven, professionals en eigenaren die zich toeleggen op het beheer van die woningen in Andalusië. Het doel van de vereniging is  concurrentievermogen en kwaliteitsgaranties aan dit segment te bieden. 

Dit vind je misschien ook leuk