Kritiek waterpeil Andalusië leidt mogelijk tot noodtoestand

door admin
Kritiek waterpeil Andalusië leidt mogelijk tot noodtoestand

Een ruime week geleden schreef de Spaanse nieuwssite DiarioSur al over de verontrustende waterniveaus in de meren van Guadiana, de Guadalquivir en de Guadalete-Barbate. Gemiddeld gezien ligt het niveau in deze meren zo’n 30 procentpunten lager dan het gebruikelijke waterpeil.

Waterpeil stuwmeren Córdoba hard achteruit

Rond deze periode van het jaar is 55 procent een acceptabel niveau van stuwmeren in het zuiden van Spanje. In de provincie Córdoba bereiken de stuwmeren momenteel net de 22 procent, het laagste percentage in de afgelopen dertien jaar.

Het stuwmeer van Breña is een van de zwaarst getroffen gebieden met nauwelijks 15 procent van de maximale capaciteit. De oorzaak van het lage waterpeil in de stuwmeren in dit deel van Spanje moet voornamelijk gezocht worden in de nagenoeg uitblijvende regen.

Waterpeil in andere waterreservoirs in Spanje ook slechter dan vorig jaar

Niet alleen in Andalusië is de situatie kritiek te noemen. Ook in Valdecañas (Cáceres) en Ricobayo (Zamora) is de situatie verre van goed. Niet alle stuwmeren en reservoirs bevinden zich in een kritieke situatie maar de cijfers van de 1.200 meren die samen een netwerk vormen zijn zeker een stuk slechter dan een jaar geleden. Vorig jaar was het niveau van al deze waterreserves tezamen tegen de 55 procent, een jaar later komt het niveau nog maar net boven de 45 procent uit.

Volgens het Ministerie van Ecologische Transitie werd de afgelopen tien jaar 59 procent van de maximale capaciteit van stuwmeren als normaal beschouwd. Voor heel Spanje ligt dit percentage momenteel 14 procentpunten lager. Gevolg hiervan is dat Spanje 25 procent minder water kan opslaan dan het gemiddelde over de afgelopen tien jaar. In het Spaanstalige artikel van DiarioSur is met behulp van kaarten de huidige situatie per regio in Spanje weergegeven.

Mogelijk noodtoestand in Andalusië

De situatie in Andalusië is zo nijpend dat de Confederación Hidrográfica van de Guadalquivir nog deze maand de noodtoestand uit kan roepen. Dit waterbestuur bekijkt volgens de Spaanse nieuwssite La Sexta momenteel de consequenties van een droogtebesluit omdat dit ook gevolgen heeft voor bijvoorbeeld de landbouwsector.

Dit vind je misschien ook leuk