Politie vangt grote python in Málaga

door admin
Politie vangt grote python in Málaga

De man gaf al aan vanwege de afmeting van het reptiel niet te denken dat het om een lokale slang zou gaan. De dienstdoende boswachter nam contact op met de gespecialiseerde natuurbeschermingsgroep van de lokale politie in Malaga (Grupona). Samen met de landelijke ranger van de Montes de Malaga werd poolshoogte genomen.

Python van meer dan 3 meter lang

Eenmaal ter plaatse zagen de agenten de slang langs de kant van de weg tussen de struiken. Volgens Europa Press konden ze de slang identificeren als een Indiase Python (Python Molurus) van meer dan 3 meter lang.

Zoals gemeld door El Español, bereidden de officieren zich met speciale apparatuur voor om de slang te vangen en te proberen hem in een geschikte container te doen voor transport. Dit was echter niet zo eenvoudig aangezien de slang ook tegen de 8 kilo woog. Daarbij wilden ze voorkomen de python te verwonden. 

Toen ze de slang eenmaal onder controle hadden, werd deze in een kleine emmer met een deksel gedaan die normaal alleen voor veel kleinere slangen wordt gebruikt. De slang werd vervolgens vervoerd naar het Gemeentelijk Dierencentrum. Daar werd bevestigd dat het reptiel in goede gezondheid verkeerde.

Geen slang die in Spanje voorkomt

Dit type slang komt normaal niet in Spanje voor en is zo groot als een python, maar niet giftig en is inheems in tropische en subtropische gebieden van het Indiase subcontinent en Zuidoost-Azië. Hij is ook bekend als de Indiase python, de zwartstaartpython, de Indiase rotspython en de Aziatische rotspython.

Ze kunnen tot 8 meter lang worden en tot 140 kilo wegen. Hoewel ze niet giftig zijn, hebben ze grote kracht en kunnen ze zich om je heen wikkelen en je verpletteren. Pythons kunnen hun kaak op zodanige wijze ontwrichten dat ze hele grote prooien kunnen inslikken. Naar het schijnt geven de slangen echter voorkeur aan kleinere knaagdieren. 

De Molurus Python staatt op de Rode Lijst van Bedreigde Soorten van de IUCN 2021 en is daar gecategoriseerd als “bijna bedreigd”. Daarmee is de soort onderworpen aan internationale beheers- en handelscontroles. Ze zijn echter beschikbaar voor aankoop op Spaanse “koop-verkoop” -sites. Zorg er altijd voor dat je de wet kent voordat je overweegt een “exotisch huisdier” aan te schaffen.

Mode-industrie

De huiden van de Pythons zijn zeer gewild in de mode-industrie en worden met name gebruikt voor schoenen en tassen. En zoals vermeld in een rapport van het International Trade Centre: “De handel in wilde dieren verschaft miljoenen mensen over de hele wereld een inkomen, met name aan de plattelandsbevolking.gemeenschappen in ontwikkelingslanden. De handel wordt echter gekenmerkt door wijdverbreide illegaliteit en er is grote bezorgdheid over het gebrek aan transparantie en duurzaamheid. 

Dit vind je misschien ook leuk