Spectaculaire archeologische vondst uit de 5e eeuw in Mérida

door admin
Spectaculaire archeologische vondst uit de 5e eeuw in Mérida

De tientallen opgegraven lichamen zijn in rugligging aangetroffen, de armen gestrekt langs de romp en met niet gebogen onderste ledematen. De graven zijn eenvoudig: langwerpige kuilen met afgeronde hoeken en, in een aantal gevallen, met kisten en ijzeren nagels.

Juwelen

Een aantal gevonden graven onderscheidt zich van de rest door de voorwerpen die bij de overblijfselen gevonden zijn. Hierbij gaat om de graven van negen jonge edele vrouwen, behorend tot het Suevenvolk, die begraven werden met sierspelden, kleine broches, oorbellen, hangers, halskettingen, ringen, borden met reliëf, een keramische pot en een glazen beker. In een door de archeologen geschreven document wordt gesproken over ‘buitenlandse jonkvrouwen’. De gouden en zilveren sieraden lijken op vondsten in Oekraïne, Servië, Polen en Rusland. 

Oost-Europa 

Een van de lichamen draagt een verzilverde fibula, een broche die afkomstig is uit het gebied rondom de Zwarte Zee. Volgens de archeologen is het ‘ongetwijfeld een van de meest opmerkelijke voorbeelden van de vrouwelijke en aristocratische klederdracht die typerend was voor de bevolkingsgroepen die vanaf het begin van de 5e eeuw de hoofdrol speelden bij de grote volksverhuizingen’ in Europa. Vanuit materieel en cultureel oogpunt een sieraad met grote betekenis.

Ook zijn oorhangers, manicuresets, en spelden gevonden, -uitlopend in een massief twaalfvlak-, die waarschijnlijk dienden om kleren of mantels bij elkaar te houden, aangezien ze vaak naast de hals of de borst van de overledene zijn aangetroffen. Ook zijn er gouden kralen in verschillende vormen gevonden.

 

De opgegraven gouden buiskralen zijn afkomstig uit de Krim en de omgeving van de  Zwarte Zee. ‘De tien kleine gouden bladen in lansvorm, met draadwerk en ingelegd met granaat, maakten deel uit van aristocratische kledij. Zij lijken sterk op kralen die in het Museum van Krakau worden bewaard,’ aldus de archeologen. Een van de opgegraven jonge vrouwen drong een zilveren sierspeld met bladgoud in reliëf die verwijst naar begrafenisrituelen in Oekraïne, Hongarije, Roemenië, Rusland of Polen.  

België

Ook is er, samen met een gouden ring, een broche gevonden die lijkt op een sieraad dat in België is aangetroffen in het graf van een Frankische koning. Het is aannemelijk dat de dragers van deze kostbaarheden een belangrijke plaats innamen in de sociale hiërarchie; de exclusieve attributen waren een symbool van hun status. 

Historische context                                                                         

In de 5e eeuw krijgt Hispania invallen van Germaanse stammen te verduren, als onderdeel van de Grote Volksverhuizing. In deze tijd was het Romeinse Rijk nog maar een schaduw van wat het eerder was. De hoofdstad van het grote bisdom Hispania, Augusta Emerita (nu Mérida) zag zich gedwongen muren te bouwen om zich tegen gevaren van buitenaf te verdedigen. Grafmonumenten, tempels en officiële gebouwen werden ontmanteld om met de bouwstenen verdedigingswerken op te kunnen te trekken.

In het jaar 429 slaagden de Sueven er toch in de stad Emerita te plunderen. De nieuwe heersende klasse, afkomstig uit Oost-Europa begroef haar doden in een industrieel gebied in een noordelijke buitenwijk van Mérida. De graven waren niet allemaal hetzelfde; er waren monumentale graven, eenvoudige plaatsen voor grafurnen, kinderbegraafplaatsen, en er waren kleine graven met keramiek. Op deze plek zijn hebben de archeologen de ‘barbaarse, buitenlandse prinsessen’ gevonden. 

Dit vind je misschien ook leuk